P1020098

Calamares med fänkål

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 50 minuter

Kommentar: Visst, man kan köpa skinnfria bläckfisktuber i fiskdisken men det är ju ingen OS-gren direkt.

  • 2 stånd fänkål
  • 1 citron
  • olivolja av bättre sort
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 2 – 4 åttaarmade bläckfiskar beroende på storlek
  • 1 ägg
  • 2 dl panko
  • frityrolja
  1. Skär bort de sega skotten och hyvla fänkålen ytterst fint. Droppa över pressad citron och olivolja av bästa sort. Nypa flingsalt och nymalen svartpeppar.
  2. Flå och rensa bläckfisken. Skiva upp kroppen i knappt centimetertjocka ringar. Doppa i uppvispat ägg och vänd i panko.
  3. Hetta upp ett par centimeter olja i en kastrull. När oljan rör sig på ytan, ner med ett gäng calamari i taget. Låt rinna av på hushållspapper, byt eventuellt olja efter halva satsen.
  4. Servera med citronklyftor och ät genast. Njut!