Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 50 minuter
Kommentar: Visst, man kan köpa skinnfria bläckfisktuber i fiskdisken men det är ju ingen OS-gren direkt.
- 2 stånd fänkål
- 1 citron
- olivolja av bättre sort
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 2 – 4 åttaarmade bläckfiskar beroende på storlek
- 1 ägg
- 2 dl panko
- frityrolja
- Skär bort de sega skotten och hyvla fänkålen ytterst fint. Droppa över pressad citron och olivolja av bästa sort. Nypa flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Flå och rensa bläckfisken. Skiva upp kroppen i knappt centimetertjocka ringar. Doppa i uppvispat ägg och vänd i panko.
- Hetta upp ett par centimeter olja i en kastrull. När oljan rör sig på ytan, ner med ett gäng calamari i taget. Låt rinna av på hushållspapper, byt eventuellt olja efter halva satsen.
- Servera med citronklyftor och ät genast. Njut!