Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4-6
Tid: 10 minuter + tid att marinera
Ett snabblagat tillbehör som passsar i plommontider. Ju omognare plommonen är desto viktigare att de får stå och goffa till sig. Om du har bråttom kan du skära plommonen i mindre bitar så marineras de snabbare. Variera gärna kryddningen med t ex lite rostad sichuanpeppar. Stjärnanisen kan ersättas av vanlig anis.
Servera med en klick matyoghurt till kyckling, ljust kött, friterad tofu eller getost.
- 6-8 stora halvmogna plommon
- 1 shalottenlök
- 1 kryddnejlika
- 1/3 stjärnanis
- 4 korn svartpeppar
- 2 msk farinsocker
- 1/2 tsk kanel
- 2-3 tsk äppelcidervinäger
- (ev några strimlade blad koriander eller mynta)
- Skär varje plommon i 6-8 klyftor. Skala och skiva löken tunt.
- Mortla de hela kryddorna fint med lite av sockret. Blanda socker, kryddor och vinäger.
- Vänd runt plommonen med löken och kryddblandningen. Låt stå i minst en kvart, gärna en timme. Smka av med mer socker och vinäger om det behövs.