Carinas plommonsallad med varma kryddor (råchutney)

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 10 minuter + tid att marinera

Ett snabblagat tillbehör som passsar i plommontider. Ju omognare plommonen är desto viktigare att de får stå och goffa till sig. Om du har bråttom kan du skära plommonen i mindre bitar så marineras de snabbare. Variera gärna kryddningen med t ex lite rostad sichuanpeppar. Stjärnanisen kan ersättas av vanlig anis.

Servera med en klick matyoghurt till kyckling, ljust kött, friterad tofu eller getost.

  • 6-8 stora halvmogna plommon
  • 1 shalottenlök
  • 1 kryddnejlika
  • 1/3 stjärnanis
  • 4 korn svartpeppar
  • 2 msk farinsocker
  • 1/2 tsk kanel
  • 2-3 tsk äppelcidervinäger
  • (ev några strimlade blad koriander eller mynta)
  1. Skär varje plommon i 6-8 klyftor. Skala och skiva löken tunt.
  2. Mortla de hela kryddorna fint med lite av sockret. Blanda socker, kryddor och vinäger.
  3.  Vänd runt plommonen med löken och kryddblandningen. Låt stå i minst en kvart, gärna en timme. Smka av med mer socker och vinäger om det behövs.