Chèvrecheesecake med hjortron

Recept: Mia Öhrn

Foto: Henrik Francke

Portioner: 8-10

Tid: 1 timme+ avsvalning

En lite förvirrande, men väldigt god kaka som är både ost och efterrätt på samma gång. Använd helst en mjuk och färsk getost, som brukar finnas att köpa i välsorterade butiker och saluhallar. Har du svårt att få tag på en sådan kan du välja en mild getost på rulle, skära bort kanterna och röra den mjuk.

  • Botten:
  • 200 g havrekakor eller digestivekex
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 100 g färsk getost
  • 400 g philadelphiaost eller liknande färskost (cream cheese)
  • 1 burk (250 g) kesella lätt
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl hjortronsylt
  • mer hjortronsylt till topping
  1. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Börja med botten. Krossa kakorna till ganska fina smulor i en mortel eller matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop
  2. till en smulig massa. Tryck ut massan i botten av formen i ett jämnt lager.
  3. Grädda botten i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter eller tills den börjar få färg.
  4. Fortsätt under tiden med fyllningen. Rör getosten mjuk i en bunke och tillsätt philadelphiaost och kesella tills du har en jämn blandning. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner lite i taget i ostsmeten. Tillsätt slutligen hjortronsylten och häll smeten i formen.
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i knappt 35 minuter. Kakan kommer fortfarande att vara lös i mitten men stelnar i kylen.
  6. Låt svalna och ställ kakan kallt i minst två timmar innan den ska serveras. Bred ett lager hjortronsylt över kakan strax före serveringen.