Receptmakare:Lisa Förare winbladh
Portioner: 2
Tid: 20 minuter + 1 timmes marinering
Fryst lax har ofta en renare, friskare smak än den färska, i alla fall den som kallas färsk i de flesta butiker. Tyvärr kan den lätt bli lite torr. Lösningen på kluringen är att marinera den; saltet ger en lätt rimning och ökar saftigheten. Men se till att inte steka den för hårt och kom i håg att laxen eftersteker när den ligger kvar i en varm stekpanna.
Mängden ingefära är stor men faktum är att jag brukar ha ännu mer i, det beror lite på hur stark den är.
Till den här salladen är det gott med en ljus zucchini som har lite mildare smak. Peta gärna ner andra trevliga grönsaker du hittar också. Chilibönpastan kan ersättas av lika delar sambal oelek och miso med 1/2 pressad vitlöksklyfta.
- 250 g laxfilè, gärna fryst halvtinad
- 1-2 msk chilibönpasta
- 1 1/2 msk ljus soja
- 1 tsk farinsocker
- 2-3 msk tunt strimlad ingefära
- 1 färsk lök eller rödlök
- 1/2 dl cashewnötter
- 1/2 zucchini, gärna ljus och rund
- rejält med jordnötsolja eller neutral rapsolja till stekning
- pressad lime
- massor av späda senapsblad, kålblad och annan smakrik sallad
- Skär laxen i stora tärningar. Blanda chilibönpasta, soja, farinsocker och ingefära i en skål eller liten fryspåse.
- Vänd runt laxen i blandningen och låt marinera i minst en timme.
- Klyfta löken på längden och blanda med laxen.
- Skär zucchinin i en dryg centimeter tjocka halvmånar eller klyftor. Stek cashewnötterna gyllene i lite olja i en stekpanna. Fiska upp och lägg åt sidan. Höj värmen på pannan. Stek zucchinin snabbt så att den har spänsten kvar. Lägg åt sidan. Torka ur pannan om det behövs.
- Skölj salladen noga. Slunga eller klappa torr. Arrangera salladen på tallrikar. Droppa över pressad lime.
- Stek hastigt laxen och köken på hög värme. Våga låt den vara halvfärdig, den eftersteker lite om den ligger kvar i pannan.
- Lägg lax, zucchini och cashewnötter ovanpå salladsbädden. Skeda över gojset som är kvar i pannan.