Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Köper du god pasta behöver man inte dränka den i en stadig sås utan bara varsamt blanda den med pikanta ingredienser. Och allra bäst är de man hittar i en vanlig affär.
Rökta musslor är en klassiker som ofta är räddaren i nöden och snällt låter sig kombineras med andra räddningsplankor. När man väl öppnat burken är de enda avancerade köksmoment man behöver för att laga den här rätten är ”koka” och ”skaka”. Om du inte har rökta musslor går det fint med rökt fisk eller frysta muslor och lite röksalt.Vissa av mina provlagare tycker att smakerna är något murriga, hoppa över linserna om du föredrar fräschare lättare smaker.
Äppelbitar skakade med mild chili är även vansinnigt gott i en carbonara. Använd lite kartiga svenska äppleneller i nödfall Granny Smith.
Behöver jag tala om att den kloke kocken har alltid ett paket frysta linser tillhands? Mindre kloka kockar (som jag dårå) får raskt koka upp lite eller nöja sig med burkade bönor eller kikärtor. Gröna bönor är också gott i. Låt dem då koka med pastan sista minuterna. Ät en portion till middag och ät resten som kall sallad till lunch dagen efter.
- 2 små portioner spaghetti, gärna fullkorn
- 2 dl strimlat grovt bladgrönt t ex mangold eller färsk vitkål etc
- 1 burk rökta musslor
- 1 msk god olivolja
- 2 tsk sherryvinäger
- 1/2 syrligt grönt äpple
- 1/2 msk mild mald chili (ancho eller liknande)
- 1 1/2 dl kokta puylinser
- 1/3 liten rödlök
- 1/2 dl plockad dill (eller 2 msk fryst)
- Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Låt det bladgröna koka med sista minuterna. Eller ånga i ett durkslag ovanpå grytan.
- Öppna under tiden burken med musslor och låt rinna av. Vispa samman 1 msk av musseloljan med olivolja och sherryvinäger.
- Tärna äpplet fint och skaka runt bitarna med chilipepparn. Strimla rödlöken tunt.
- Slå av vattnet från pastan. Skölj den absolut inte. Skaka runt alla ingredienser med den nykokta pastan i kastrullen. Svårare är det inte.