Chokladbakelser med hallon och fetaost
Receptmakare: Henrik Francke
Portioner: ca 16 stycken
Tid: 30 minuter
Fetaost och choklad låter troligtvis som en ganska motbjudande kombination i mångas öron, men fetan ger en riktigt kladdig och god konsistens och sältan bryter av fint mot de syrliga hallonen och förstärker chokladsmaken. Mängden fetaost i detta recept får inte bakelserna att smaka ost, så är du riktigt modig kan du tillsätta mer.
Recept ur Svenska Ostar av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll
150 g mörk choklad
125 g fetaost
75 g rumsvarmt smör
½ dl socker
2 ägg
1 ½ dl mjöl
2 dl frysta eller färska hallon
- Värm ugnen till 175°C. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
- Smula ner fetan i en bunke och rör den mjuk med elvisp. Rör ner smöret lite i taget i fetan och rör sedan ner sockret. Vispa ner ett ägg i taget och rör sedan ner den smälta chokladen och sikta ner mjölet.
- Ställ upp muffinsformar på en plåt och fördela smeten i formarna. Tryck ner några hallon i varje form. Använder du frysta hallon behöver du inte tina dem först.
- Grädda bakelserna i mitten av ugnen i 175°C, cirka 15 minuter. De får gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt bakelserna svalna. Förvara bakelserna i kylskåpet, eller frys dem som blir över.