Chokladbrûlée med getmese

Receptmakare: Henrik Francke

Portioner: 4-6

Tid: 1 timme + 3 timmars avsvalning

Kombinationen getmese och choklad är riktigt smarrig. Brûléer gräddas i vattenbad, vilket kanske kan verka bökigt men faktiskt inte är det minsta svårt. Detta är en ganska liten sats, så dubblera den gärna om du vill ha fler brûléer. Recept ur Svenska Ostar av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll

 • 2 dl vispgrädde
  1 dl mjölk
  ½ dl strösocker
  2 äggulor
  50 g mörk choklad
  50 g getmese
  råsocker till karamelltäcket
 1. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull. Tillsätt hälften av strösockret och blanda resten med äggulorna i en bunke. Hacka chokladen ganska fint och riv getmesen på ett rivjärn. Lägg chokladen tillsammans med mesen i en bunke.
 2. Koka upp gräddblandningen, ta kastrullen från plattan och häll lite av den heta gräddblandningen över chokladen och mesen. Rör tills chokladen smält och blivit till en jämn och blank smet. Mixa gärna smeten helt slät med en mixerstav. Rör ner äggsmeten och resten av gräddblandningen i chokladsmeten och blanda till en jämn, tunn smet.
 3. Placera sex stycken ugnssäkra små formar i en större ugnsform. Fördela smeten i formarna. Fyll den stora ugnsformen med ett drygt centimeterdjupt lager hett vatten. Grädda brûléerna i nedre delen av ugnen i 150°C i 40–45 minuter tills de precis stannat.
 4. Ta upp formarna ur vattenbadet, låt vattenbadet svalna i ugnen så bränner du dig inte. Låt först svalna i rumstemperatur och sedan stelna helt i kylen i minst två timmar, men gärna över natten.
 5. Strö över ett tunt lager råsocker och karamellisera försiktigt sockret med en liten gasolbrännare eller under ugnens grillelement. Om du använder gasolbrännare är det bra om du tar ut formarna i förväg så att puddingen inte är kyllskåpskall. Servera direkt.

Bild för Henrik Francke
2008-01-05
Av

Mer från Henrik Francke


Bild för Henrik Francke
2008-11-06
Bild för Henrik Francke
2008-10-09
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
2008-02-25