Chokladmousse med valnötsolja

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 12 ganska små

Tid: 20 minuter

Att blanda olja i chokladmoussen gör den smidig och mjuk. Den lämnar inte den där lite kladdiga känslan i munnen. Du kan använda en fruktig olivolja, hasselnötsolja eller pinjenötsolja med gott resultat. Gör en stor sats frys in restan i plastade portionsskålar.  Använder jag dyr choklad brukar jag nöja mig med oljan; men är det tomt i skåpen panikköper jag ibland Marabous mörka och då brukar någon ytterligare smaksättare slinka ner. Lite krossad kardemumma, kanske. Vill du skoja till det lite extra kan du blanda ner lite apelsinblomsvatten eller hasselnötslikör.

Ställ fram grädden ett tag innan den ska användas. Den ska vara mittemellan kylskåpskall och rumsvarm för bästa resultat.

  • 400 g mörk choklad, ca 70 %
  • (2-4 msk ljust muscovadosocker beroende på sötman hos chokladen)
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk valnötsolja eller hasselnötsolja
  1. Bryt chokladen i bitar. Smält den försiktigt i en tjockbottnad kastrull med 1 dl grädde.  Har aldrig fattat varför folk använder vattenbad. Rör till slät kräm med oljan och låt svalna något.
  2. Vispa resten av grädden medan chokladen svalnar. Vispa inte för hårt då blir moussen lätt gryning utan bara till mjuka toppar. Rör ner lite av grädden i chokladen.
  3. Vänd ner chokladblandningen i grädden med en slickepott. Vänd runt ordentligt utan att röra. Skulle moussen bli lite platt så gör det inte så mycket. Den blir god i alla fall.
  4. Häll upp moussen i små koppar eller glas. Plasta över. Ställ i kylen minst två timmar.