receptmakare: Margit Richert
6 portioner
1-2 dygn
Ju tjockare laxbitar, desto längre gravning. Skölj basilikabladen ordentligt så slipper du botulism. Frys laxen innan så slipper du parasiter.
- 2 bitar lax med skinn a 300 g vardera
- 3 msk salt
- 1/2 dl socker
- 20 basilikablad
- rivet skal av 1 citron
- nymalen svartpeppar
- Hacka basilikabladen grovt. Blanda salt, socker, basilika, citronskal och svartpeppar (några varv med pepparkvarnen räcker bra). Gnugga in laxbitarna med blandningen.
- Lägg ihop laxbitarna med skinnsidorna utåt och lägg i en plastpåse. Knyt ihop och lägg i kylen 1-2 dygn beroende på laxens tjocklek. Den ska kännas stunsig, men inte alldeles hård. Vänd plastpåsen då och då. Skiva laxen tunt vid servering.