Citron- och basilikagravad lax

receptmakare: Margit Richert

6 portioner

1-2 dygn

Ju tjockare laxbitar, desto längre gravning. Skölj basilikabladen ordentligt så slipper du botulism. Frys laxen innan så slipper du parasiter.

  • 2 bitar lax med skinn a 300 g vardera
  • 3 msk salt
  • 1/2 dl socker
  • 20 basilikablad
  • rivet skal av 1 citron
  • nymalen svartpeppar
  1. Hacka basilikabladen grovt. Blanda salt, socker, basilika, citronskal och svartpeppar (några varv med pepparkvarnen räcker bra). Gnugga in laxbitarna med blandningen.
  2. Lägg ihop laxbitarna med skinnsidorna utåt och lägg i en plastpåse. Knyt ihop och lägg i kylen 1-2 dygn beroende på laxens tjocklek. Den ska kännas stunsig, men inte alldeles hård. Vänd plastpåsen då och då. Skiva laxen tunt vid servering.