Receptmakare: Karin Fransson
Portioner: 6
Tid: 1 timme 45 minuter (+ ev kryddmarinering över natten)
Apelsin och rosmarin är fina vintersmaker tillsammans med det saftiga fläskköttet. Knepet är att steka karrén länge så att den blir riktigt mör.
- 1200 g fläskkarré
- 1 apelsin, väl tvättad och skivad
- 2 dl vitt vin
- 2 dl köttbuljong
- salt, nymald svartpeppar
- Örtblandning:
- 3 kvistar färsk rosmarin
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1 tsk senapsfrö
- 1 tsk kummin
- 1 lagerblad
- 2 klyftor vitlök, krossade
- 2 apelsiner, det rivna skalet
- 1/2 dl olivolja
- Till servering:
- Olivpotatis
- Citrusbräserade endiver
- Börja med örtblandningen: Hacka rosmarin lite slarvigt. Stöt fänkålsfrö, senapsfrö, kummin, lagerblad och vitlök i en mortel. Blanda med rosmarin, apelsinskal och olivolja i en liten skål. Täck med folie och låt stå i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 220˚ C. Skär bort hinnor och senor från karrén och gnid in den med salt och peppar och sedan med örtblandningen.
- Lägg karrén i en långpanna, lägg skivad apelsin och några extra kvistar ovanpå och häll sedan vin och buljong runt om. Sätt in steken i ugnen.
- Sänk värmen till 125˚C efter tio minuter. Stek tills innertemperaturen är 85˚C, ca 1 1/2 timme. Ös gärna med spadet några gånger under stektiden.
- Tag upp steken och låt den vila en kvart innan den du skär den i skivor. Servera med den kryddiga skyn och citrusbräserade endiver och olivpotatis.