Confit på hel anka med chipotle

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: ger cirka en 1-litersburk

Tid: Flerdagsprojekt

 

I äldre recept brukar man använda sig av hel fågel när man gör en confit. Numera är det vanligare att man bara gör den på lår, men då faller ju en del av helhetsidén. Den här varianten innehåller vanvördigt nog lite rökt chili, jag tycker det fördjupar smaken en aning.

Servera confiten grönsallad, vitt fransk bröd eller blanda ner den i olika grytor, fyll ravioli med den eller servera som tillbehör till stekt anka. Fettet som blir över i confiten kan användas till att råsteka potatis i.

  • 1 hel anka (1600-1800 g) eller 1400 g anklår
  • 1 kg ankfett eller ister
  • Kryddblandning:
  • 2 msk grovt salt
  • ½ tsk rosmarin
  • ½ tsk salvia
  • ½ tsk timjan
  • 1 tsk krossad chipotlechili eller mer
  • 2 smulade lagerblad
  • 1 krm mald kryddnejlika
  • 8 svartpepparkorn, lätt krossade i mortel
  1. Stycka fågeln i 8 bitar (vingar, ben samt halva bröstbitar). Klipp eller skär bort skinnet mellanben och bröst och kassera. Skär loss benet precis där ledkulan sitter. Gör likadant med andra benet. Dela benen på hälften vid leden mellan lår och ben. Skär av vingspetsarna (den yttersta leden av vingen) och kassera. Skär loss vinge och bröst från skrovet. Dela dessa bitar en gång till där vinge och bröst möts. Kassera ryggbenet eller använd det till något buljongkok.
  2. Blanda salt, rosmarin salvia, timjan, chipotle, lagerblad, nejlika och peppar. Gnid in fågelbitarna med denna blandning och lägg i en bunke. Täck över. Låt stå i kylskåp i 6 timmar.
  3. Sätt ugnen på 150°C. Torka av bitarna från salt och kryddor. Lägg dem sedan med skinnet neråt i en ugnsfast form. Ugnsbaka fågelbitarna i cirka 20 minuter. Det gör att fettet smälter och ger fågeln fin färg.
  4. Häll sedan på extra ankfett så att det täcker fågelbitarna. Lägg på ett lock eller aluminiumfolie och baka i ytterligare 2 timmar.
  5. Ta upp fågelbitarna ur formen och lägg i en burk. Häll fettet i burken så att köttet täcks Detta är väldigt viktigt, sticker det upp något ur fettet kan hela burken förfaras.
  6. När confiten ska serveras. Tag upp fågelbitarna och värm dem i mikro eller i kastrull så att fettet smälter och rinner av.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder