majsen11

Creamed corn med trattisar och knaprigt fläsk

Receptmakare: MArgit Richert

Portioner: 2

Tid: 30 minuter

Jag kan tänka mig att äta nästan vad som helst i kött- eller fiskväg till det här. Lax, torskrygg, fläskkotlett, hästbiff, kyckling. Vad som helst. Kokt eller stekt. Fast allra helst skulle jag vilja ha kalvbräss. Mmmm, kalvbräss.

  • 2 färska majskolvar
  • 100 g varmrökt sidfläsk
  • en näve trattkantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin (gärna riesling)
  • 1 dl grädde
  • några blad rosmarin
  • salt, svartpeppar
  • Till servering:
  • Stekt kalvbräss eller stekta kycklinglårfiléer eller vad du vill
  1. Ta fram din största skärbräda och en vass men stadig kniv, för nu ska vi få ut det smaskiga innanmätet på majsen. Börja med att liksom skära av toppen på majskornen. Skrapa sedan majskolven hårt med baksidan av kniven för att pressa ut allt innanmäte ur kärnorna. Skrapa noga tills du fått ut så mycket som möjligt. Det skvätter lite, men håller man skrapytan i ungefär 70 graders vinkling mot skärbrädan hamnar det mesta där och inte på väggarna. Upprepa med majskolv nummer två.
  2. Lägg allt majsskrap (inklusive de avskurna topparna – de ger fin textur) i en tjockbottnad kastrull.
  3. Skär sidfläsket i små kuber. Hacka schalottenlök och vitlök fint.
  4. Stek sidfläsket sakta tills det är genomskinligt men inte riktigt knaprigt. Ta upp och lägg åt sidan tillsammans med häften av fettet som bildats vid stekningen. I det kvarvarande sidfläskfettet steker du lökhacket genomskinligt. Skrapa ned det i kastrullen.
  5. Tillsätt vin och grädde i kastrullen. I med några blad rosmarin. Salta och peppra. Låt allt sjuda i tio minuter. Rör noga så att det inte bränner fast. Spä med mer grädde och vin om det ser för tjockt ut – det ska bli krämigt men inte allt för stabbigt.
  6. Under tiden majsen sjuder fräser du trattkantarellerna utan fett i en stekpanna. När all vätska kokat in tillsätter du sidfläsket och fräser ytterligare några minuter på medelstark värme tills fläsket blivit riktigt knaperstekt.
  7. Servera majscremen överströdd med svamp- och fläsksteket överstrött och något animaliskt till. Helst kalvbräss förstås.