Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 50 st
Tid: 2 timmar
Som mjuka pepparkakor fast hårda. Fast inte som vanliga pepparkakor. Äsch, fattar ni? Gott är det i alla fall!
- 75 g rumsvarmt smör
- 3 dl farinsocker
- 10 kryddnejlikor
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk riven muskot
- 3 ägg
- 100 gram mandelspån eller lika mycket skållad, hackad mandel
- 7 dl vetemjöl (ca 430 gram)
- 1 tsk bakpulver
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör smör och farinsocker fluffigt. Stöt kryddnejlikor och kardemummakärnor i en mortel. Blanda ned dem tillsammans med övriga kryddor i smör/sockerblandningen.
- Rör ned ett ägg i taget i smeten. Vänd ned mandelspånen.
- Blanda bakpulver och mjöl. Rör ned det i smeten och blanda samman till en deg.
- Forma degen till två rullar och lägg dem på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Grädda på nedersta falsen i 35-40 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader (och dra gärna på varmluft om du har det)
- Skär rullarna i skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka dem i 50-60 minuter. Eller tills de helt enkelt är knastorra.