De godaste glutenfria fyllda pannkakor du någonsin ätit

Karln var satt på flytande föda i flera dagar pga sjukdom så när han till sist fick äta fast mat igen gjorde jag detta. Den här rätten är som ett fyllehångel mellan allt som är oheligt gott: pannkakor, varma mackor, calzone, friterad ost och godis. Att jag gjorde dem på fettisdagen gjorde inte saken sämre för som alla vet är ju kalorier den bästa ingrediensen.

Fyllning: Gör vad du tycker är gott. Jag gjorde tre versioner, en med riven ost (gärna beströdd med rostade fänkålsfrön), en med blåbärssylt och en med hasselnötskräm av Nutellatyp (jag använder en sockerfri vegansk hasselnötskräm som du bland annat hittar HÄR). Det är säkert svingott med krispigt stekt ekosidfläsk eller ankrester med hoisin också om man är lagd åt det hållet. Stuvad svampfyllning hade jag heller inte tackat nej till. Gudars!

Pannkaksrecept: Här gör jag inte traditionella svenska pannkakor utan baserar det på Jamie Olivers grundrecept, dvs 1 cup flour, 1 cup milk, 1 egg, salt.

Vegan: Byt ut ägget mot fröägg, dvs blanda 1 msk chiafrön eller linfrön med 3 msk vatten och låt svälla till en satsliknande gegga innan det används enligt receptet i övrigt. Använder du ost så välj en växtbaserad som smälter bra, mina favoriter är Violifes rökiga ost och Astrid & Aporna Jeezly, för extra parmesanfuskig umamismak strö även över näringsjästflingor. Och för guds skull, testa den där veganNutellan jag tipsar om ovan!
På bilden syns hasselnötkrämsfyllda pannkakor på bild 1-3 och sist en med ostfyllning.


Portioner: Ca 8 mindre pannkakor
Du behöver: 

Pannkakssmet:
1 dl havremjöl
1 dl bovetemjöl
1 eko ägg
1 tsk bakpulver
En nypa salt
2 dl havremjölk
1/2 dl smält valfritt smör

Fyllning:
Tex hasselnötskräm, riven smältig ost av valfri typ, god sylt, kokosflingor och ananas, mosade hallon och mynta, mosad banan och mintchoklad, lemon curd, krispigt stekt sidfläsk, svampstuvning osv osv.

Gör så här: 
  1. Vispa ihop havremjöl, bovetemjöl (eller 2 dl valfritt annat mjöl), bakpulver, en nypa salt, ekoägg, havremjölk och smält smör i en bunke till en slät smet.
  2. Klicka ut till småpannkakor/plättar i het stekpanna med rapsolja och en liten klick smör. Klicka på fyllning, tex hasselnötskräm, sylt eller riven smältig ost och skeda över lite mer pannkakssmet så fyllningen täcks.
  3. Flippa pannkakan när ytan blivit fast och grädda gyllene frasig. Variera fyllningen eller kör på med samma. Häll på lite mer rapsolja då och då så blir ytan härligt frasig!

Servering: Ät med valfri glass, bär och lönnsirap (kanske inte till ostpannkakorna men det fattar ju ni med).

Bild för Therese Svensson
2017-02-28
Av

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson