Dyrlægens Natmad

Receptmakare: Anna billing

Portioner: 4

Tid: 2 dagar + 10 minuter

Påläggskombinationen sägs ha uppkallats efter en veterinär i Kolding som alltid beställde den när han varit ute på nattliga sjukbesök. Orkar du verkligen inte trixa med grisfötter själv är du förlåten. Det går utmärkt att göra en god sherrygelé även på hemkokad buljong och gelatinblad. Vill du till och med helt utesluta gelé så måste du kombinera med något annat saftigt, som gurka. Jag använde mig istället av den grova, goda Kävlingepastejen. Underst hade jag skivor av Garagebageriets Hällestadgrova, men annars tror jag att Camilla Plums Old school rugbrød kan vara en riktigt god idé

  • 4 skivor mörkt rågbröd
  • 200 g saltkött
  • 200 g grov, bakad leverpastej
  • 8 tunna skivor buljonggelé
  • 1 rödlök
  • Smör eller flott från gelékoket
  • Smörgåskrasse
  • Ev. salladsblad.
  • Till Saltköttet:
    500 g kalvstek
    2 liter vatten
  • 4 dl grovt salt
  • 1 1/2 dl socker
  1. Koka upp vatten, socker och salt till en saltlake och låt den svalna.
  2. Häll lagen i en plastbunke så att den täcker kalvsteken. Pressa ner köttet under ytan med en tyngd, till exempel ett grytlock. Ställ bunken övertäckt i kylskåp i 2-3 dagar.
  3. Häll av laken och låt köttet sjuda i nytt vatten i 35 minuter. Ta upp köttet och låt det rinna av. Vira in det i folie och kyl i kylskåp.

Har du lagat gelén själv från grunden enligt det här receptet behöver du bara värma upp den, blanda i sherry och låta den stelna igen. Annars utgår du från en god buljong istället.

  • 1 dl färdig gelé
  • eller:
  • 1 dl buljong
  • + 1 gelatinblad
  • 2 tsk sherry (Fino eller Amontillado)
  1. Buljonggelé: Lägg gelatinbladet i blöt i en kvart. Krama ur och rör ner i den varma buljongen tillsammans med sherryn.
  2. Häll upp i en liten form och ställ kallt så att geléet stelnar. Detta kan du göra samma dag som du kokar saltköttet.
  3. Ta bort det flott som lagt sig på ytan och skär sedan fyra snygga skivor gelé, 1-2 cm tjocka.
  4. Skär nu även leverpastejen i tjocka skivor och rödlöken och saltköttet i tunna.
  5. Bred flott eller smör på rågbrödsskivorna. Om du vill kan du bottna med ett salladsblad. Drapera med saltköttsskivor ( sex skivor per person). Kom ihåg att smörrebröd, till skillnad från sina svenska smörgåssläktingar, inte alls behöver domineras av brödet.
  6. Toppa med sherrygelén, rödlöksringar och smörgåskrasse. Drick förslagsvis någon god öl till och hygga dig ordentligt.