Eftermarinerad kotlettrad med toskanska kryddor

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 10

Tid: 1 timme + ett dygns marinering

Det receptet är inspirerat av tjälknöl och blir vansinnigt gott och saftigt. Dessutom är det lätt att skiva köttet tunt när bitarna är smala. Lägg därtill att det är billigt och sommarens bufféproblem är lösta.

Kotlettrad har en mild, nästan förskrämd smak som får ett oerhört lyft när kryddor och aromatiska smaksättare tränger in en bit. Saltlagen gör även köttet saftigare eftersom lite av lagen absorberas.

  • 1 kg benfri kotlettrad
  • Saltlag:
  • 7 ½ dl vatten
  • 5 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
  • finstrimlat eller finrivet skal av 1 citron
  • 1-3 klyftor vitlök, helst färsk
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • Till servering:
  • fin olivolja
  • grov bulgur
  • kronärskockshjärtan
  • marinerade vita bönor
  1. Dela köttet på mitten på längden så att du får två långa filéer. Lägg köttet på ett ugnsfast fat. Stek i ugn 125°C tills innertemperaturen är 57°C, ca 1 timme. Tag ut och låt svalna, ca 5 minuter.
  2. Sätt under tiden dubbla fryspåsar (2l) i en liten djup skål, ca 1 l.  Mortla alla torra kryddor lätt. Blanda alla ingredienser till lagen direkt i påsen. Pressa ner vitlök och rör ut den noga. Lägg köttet i påsen. Lyft upp ur skålen. Låt ligga i kyl i ca 24 timmar. Vänd på den då och då om du kommer ihåg.
  3. Fiska upp köttet och skär i lövtunna skivor. Spara lite av lagen. Droppa olivolja över. Skeda över lite lag precis före servering.