Receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner: 4
Tid: 10 minuter + 2-24 timmars marinering och 1 1/2 timme i ugnen
Chilipastan go chu jang inspirerade till den här asiatiska bastarden. Laga barnvänliga revbensspjäll och hetare vuxna samtidigt! Utgå från samma marinad och tillsätt vuxensmaker när ena spjällbiten penslats. Varning dock för att barnvarianten inte är helt mjäkig den heller, det beror på hur bitsk ingefäran är.
Du kan använda en annan stark chilipasta men då blir smaken givetvis helt annorlunda. Jag kan tänka mig sambal oelek blandat med en matsked miso eller en trevlig kinesisk chilipasta med fermenterade sojabönor. Den senare har fantastisk umamismak helt utan natriumglutamat.
Lite finhackad koriander eller långkoriander smakar bra på spjällen men ta inte för mycket.
- 1 1/2 kg tunna revbensspjäll i två stora bitar
- Basmarinad:
- 3/4 dl ketchup
- 1/2 dl ljus soja
- 1 msk mörk soja
- 1 msk rött portvin, madeira eller allra helst Pedro Ximenes-sherry
- 1 msk finriven ingefära
- Vuxentillägg (till halva satsen):
- 1 msk rött portvin ….
- 2 msk go chu jang eller annan het chilipasta
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 msk ingefära
- Till servering:
- Ris eller friterad potatis
- Dippsås (recept på väg)
- Ångad savoykål (recept på väg)
- Ärtor eller sockerärtor
- Rör samman alla ingredienser till basmarinaden. Smeta hälften av marinaden runt om på ena spjällbiten. Blanda ner vuxentilläggen i resten av marinaden och smeta runt det andra revbensspjället.
- Lägg spjällen i varsin ugnsfast form. Låt marinera framme i två timmar eller täck över och marinera i kyl.
- Slå lite vatten i botten på formarna. Stek i ugn 175°C tills de är möra, minst 1 1/2 timme. Täck över med folie om de ser för mörka ut. Låt svalna lite, skär upp längs benen och servera med servetter.