Den här marockanska morotssalladen var en klassiker på Falafelkungen i Lund där jag jobbade extra i början av 90-talet. Än idag är det många som längtansfullt talar om hur god den var. Där serverades den i pitabröd till alla rätter – men den gör sig minst lika bra på ett buffébord. Här en stor sats:
Falafelkungens marockanska citronmarinerade morötter
Receptmakare: Ilan Shofer/Anna Billing
Portioner: ca 10
Tid: 25 min + 3 timmar
- 1 kg morötter
- 2 citroner (saften)
- 5 klyftor vitlök
- 1 knippe slätpersilja
- 1 msk hel spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- 1 dl olivolja
- 1 msk salt (+ 1 till kokvattnet)
- Skala och slanta morötterna i 1-1 ½ cm tjocka skivor.
- Koka upp vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och förväll morötterna i knappt fem minuter. De ska fortfarande vara knapriga.
- Spola av morötterna med kallt vatten genom ett durkslag så att tillagningsprocessen avbryts.
- Om du använder hela spiskummin kan du stöta dem med paprikapulvret i en mortel. Pressa ur saften från citronerna och blanda med olja, salt, kryddor, mycket finhackad vitlök och finstrimlad persilja.
- Låt stå kallt i några timmar före servering. Håller i flera dagar i kylskåp. Blanda eventuellt mer persilja i salladen vid servering.