Falska potatisbullar

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner:3-4 som tillbehör

Tid: 15 minuter

Falska potatisbullar? Ja, äldste bonussonen hatar potatisbullar med en övertygelse som är imponerande. Mina gillade han så det kan ju bara inte vara äkta potatisbullar? Nåja, med mitt nyårslöfte att inte slänga mat var det en kär plikt att göra något kreativt av det överblivna potatismoset. Bullarna blir godast om moset är gjort på fast potatis och är lite grovt. Dubbla satsen om du tänker äta enbart potatisbullar, till exempel med lingon, bacon och en god kålsallad.

  • ca 4-5 dl fast potatismos, gärna med smör eller grädde i
  • 3/4 dl pankosmulor eller 1 dl smulat dagsgammalt bröd
  • 1 stort ägg
  • ev nymald muskot
  • svartpeppar
  • mycket smör till stekning
  1. Blanda ägg och pankosmulor noga. Låt stå 5 minuter. Blanda noga med potatismoset. Låt stå 10 minuter, gärna längre.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna. Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem lätt. Forma med varlig hand 6-8 små potatisbullar och lägg dem i pannan.
  3. Stek kakorna på medelvärme tills de är bruna och frasiga, ca 3 minuter på varje sida.

Vuxenkryddning till en sats potatisbullar

Det trevliga med potatisbullar är att man kan jazza upp dem hur mycket som helst. Min favoritversion är en sort med indisk kryddning. Om du lagar den är det supergott att blanda in kokt fisk (mer använda rester hurra!). Föredrar du vego rekommenderas spenat med kokosgrädde och garam masala samt en linssallad till. Färska curryblad hittar du på Taj Mahal i Stockholm — en fantastisk upplevelse. Du kan också smaksätta dem på en triljon andra sätt, experimetera på!

  • 1 tsk brunt eller svart senapsfrö
  • 1 1/2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 2/3 tsk mald gurkmeja
  • finhackad chili efter behag
  • 3/4 dl finskuren salladslök
  • 10 curryblad, smulade om de är torkade
  • 1/2 tsk ljust muscovadosocker eller farin
  1. Rosta senapsfröna i botten på en liten tjockbottnad kastrull tills de börjar poppa och sedan ytterligare 20 sekunder. Lägg åt sidan.
  2. Fräs ingefäran i smöret tills den fått lite färg. Vänd ner gurkmeja, chili, salladslök och curryblad. Fräs försiktigt ytterligare 1-2 minuter under omrörning.
  3. Blanda med potatisbullesmeten och låt stå minst 20 minuter för att samla smak.