Allvarligt flyktförsök

Det känns lite tungt nu när våren gått i baklås. Alla pratar om kylan och det florerar massa räliga ni-vet-vad-sjukor. Har själv varit hemma med hängiga barn och är fullt redo att teleportera mig till något varmare, soligare ställe långt borta – typ hit . Jag tänker ta en stor sked av det här, blunda och sedan…

Frukt & Grönsakscurry

Receptmakare: anna billing

Portioner: 5-6

Tid: 75 minuter

Från Cape Malay-köket i Kapstadens muslimska del Bo-Kaap. Innehåller allt vad en eskapist kan behöva och lite till. Ät den med rotibröd.

  • 2 stora gula lökar
    3 msk jordnötsolja
    2 vitlöksklyftor
    2 tsk färsk ingefära
    1 st zucchini
    150 g gröna bönor 
    2 granny smith äpplen
    2 dl torkade aprikoser
    1 röd paprika
    1.5 dl gröna russin
    7-8 dl vatten 
    Saft från 1/2 citron
    2 tsk salt
    1 tsk råsocker
  • Curry:
    1 msk spiskummin
    1 msk koriander
    1 tsk kanel 
    1 tsk gurkmeja
    1/2 tsk cayennepeppar
    1/2 tsk fänkålsfrö
    1 krm kardemummakärnor
    4 st kryddnejlikor
  1. Blanda alla kryddorna till curryn och stöt i en mortel. Du kan ersätta med 3-4 msk garam masala om du vill.
  2. Hacka löken grovt och fräs den med jordnötsolja i en tjockbottnad kastrull tills den mjuknat.
  3. Lägg i hackad vitlök, riven ingefära och curryblandningen och rör runt i några minuter.
  4. Häll i vattnet och låt sjuda i tio minuter.
  5. Under tiden klyver du zucchinin på längden i fyra delar och sedan i ½ cm tjocka skivor, skalar och tärnar äpplena, delar paprikan i bitar och kvartar aprikoserna. Valde gula aprikoser för trevligare färg.
  6. Låt puttra i 15 minuter. Tillsätt mer vatten om du tycker det behövs.
  7. Tillsätt slutligen citronsaften och de gröna russinen och låt puttra vidare i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och råsocker. (Dags att börja med rotibröden.)
  8. En kvart innan slutet blandar du i de gröna bönorna.

Roti – bröd i pannan

Receptmakare: anna billing

Portioner: 8 brödkakor

Tid: 45 minuter

Goda snabba bröd, bra att suga upp curryn med. Gräddas i stekpannan.

  • 7 dl mjöl
    1,5 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    2 ½ msk vegetabilisk olja
    2 dl vatten
    50 g mjukt smör
  • Olja till stekning
  1. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Häll i olja och blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten tills degen är lagom mjuk och elastisk.
  2. Dela degen i åtta små bollar och kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna kakor
  3. Smöra kakorna och rulla ihop dem till långa korvar i väntan på stekning.
  4. Rulla ut kakorna och grädda dem i en väloljad panna, cirka 2 minuter på varje sida, eller tills de blivit guldbruna.

Kommentarer

6 svar till ”Allvarligt flyktförsök”

  1. det där tror jag att ungarna skulle gilla…

  2. Mmm, mina gjorde det. Gott med den kryddiga sötman till de lite salta bröden.

  3. Lovely! Det här ska jag laga i morgon!

  4. Åh, du var ju där för inte alls längesedan! Tror nästan att beamningen funkade, i alla fall har temperaturen stigit en aning.

  5. Den curryn måste jag absolut prova, och kidsen skulle nog också kunna gilla den!

    (Så fint du beskrev längtan bort när tillvaron är småsjuk. För man vill ju så gärna berätta om sjukdomarna, men ingen vill ju läsa om sånt på en matblogg.)

  6. Tack, nej detaljerna kring denna vecka bör nog inte beskrivas alls ;-)