Färskpotatissoppa med cheddar, senap och veteöl

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Lekfull bubblande soppa som kräver ett mycket lätt och syrligt veteöl.

  • 600 g färskpotatis
    5 små schalottenlökar
    1 msk smör- och rapsolja
    8 dl vatten
    2 1/2 msk konc kycklingfond eller grönsaksbuljong
  • 125 g (3-4 dl) grovriven lagrad cheddar
    1 msk skånsk senap
    1/2 dl finskuren gräslök eller finskuren kinesisk gräslök
    2 dl belgisk veteöl med låg beska
    nymald vitpeppar
  • Till servering:
  • Fullkornsbröd med rökt skinka och tomat
  1. Skrubba potatisen och skiva den. Skala och strimla löken. Fräs löken försiktigt i smör- och rapsolja på låg värme tills den precis börjar bli gyllenbrun.
  2. Vänd ner potatisen och slå på buljong. Låt puttra under lock tills potatisen mjuknat. Låt svalna något.
  3. Mixa till fin puré. Tillsätt cheddar och mixa slätt. Häll tillbaka i grytan.
  4. Blanda ner senap och gräslök. Smaka av med vitpeppar. Vispa ner veteöl och servera bums.