Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Lekfull bubblande soppa som kräver ett mycket lätt och syrligt veteöl.
- 600 g färskpotatis
5 små schalottenlökar
1 msk smör- och rapsolja
8 dl vatten
2 1/2 msk konc kycklingfond eller grönsaksbuljong - 125 g (3-4 dl) grovriven lagrad cheddar
1 msk skånsk senap
1/2 dl finskuren gräslök eller finskuren kinesisk gräslök
2 dl belgisk veteöl med låg beska
nymald vitpeppar - Till servering:
- Fullkornsbröd med rökt skinka och tomat
- Skrubba potatisen och skiva den. Skala och strimla löken. Fräs löken försiktigt i smör- och rapsolja på låg värme tills den precis börjar bli gyllenbrun.
- Vänd ner potatisen och slå på buljong. Låt puttra under lock tills potatisen mjuknat. Låt svalna något.
- Mixa till fin puré. Tillsätt cheddar och mixa slätt. Häll tillbaka i grytan.
- Blanda ner senap och gräslök. Smaka av med vitpeppar. Vispa ner veteöl och servera bums.