Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 6-8 beroende på tillbehör
Tid: 1 timme
Får du tag på riktigt fin fläskfärs är det det här du ska laga.
Jag vände ned ett par rejäla nypor friterad schalottenlök som blev över sedan nyårsafton, men det tillhör ju inte direkt basvarorna i ett kök. Men sån tur då att det går utmärkt att blanda ned lite rostad lök i stället. Eller låta bli löken helt och hållet. Eller kanske ta lite färsk schalottenlök i stället?
- 1 burk sardellfyllda oliver
- 2 vitlöksklyftor
- 800 g finfin fläskfärs
- 1/2 dl ströbröd
- 2 ägg
- 1/2 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad mejram
- ca 1/2 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- (ev. några matskedar rostad lök)
- 2 gula lökar
- 1 spansk peppar
- 2 burkar krossade tomater
- 1 klutt fond du chef kyckling
- 2 msk olivolja
- till servering:
- pasta eller ett gott bröd att suga upp såsen med
- Sätt ugnen på 175 grader. Hacka oliverna grovt och vitlöken fint. Blanda fläskfärs, ströbröd, ägg, oliver, vitlök och kryddörter. Smaka av med salt och peppar. Låt svälla tio minuter.
- Klyfta löken och finhacka chilin. Lägg i en ugnsform. Smält lite av tomaterna tillsammans med kycklingfonden, blanda med resten av tomaterna och häll över löken. Forma 10-12 färsbiffar och lägg ovanpå tomatsåsen. Ringla över lite olivolja.
- Skjutsa in i ugnen och vänta 40 minuter. Ät!