Focaccia med goda grejor

Receptmakare: Johanna Westman

Portioner: 10

Tid: 1 timme 30 minuter

Lättlagat bröd som blir mört och smakrikt tack vare olivoljan. Örter, oliver och tomater gör det till en fest att äta brödet.

  • ½ paket jäst
    6 dl fingervarmt vatten
    2 teskedar salt
    1/2 dl olivolja
    1 l vetemjöl special
    4 dl vetemjöl
    2 dl olivolja
  • Till garnering:
  • 1 tesked torkad rosmarin eller 1 knippa färsk
  • 1/2 matsked gourmetsalt eller annat salt i flarn
  • 10 –15 svarta oliver
  • 10 – 15 cocktailtomater
  • extra olivolja
  1. Smula ner jästen med fingertopparna i bunken. Häll på lite fingervarmt vatten och rör till en jämn smet. Häll i resten av vattnet, saltet och oljan. Häll i allt vetemjöl special och lite av det vanliga mjölet.  Arbeta ihop till en kladdig men jämn röra utan klimpar.
  2. Vält upp degen på ett mjölat bakbord och knåda i 5 – 7 minuter tillsätt mer mjöl om det behövs.
  3. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa i 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Häll 1 deciliter olivolja i en långpanna.
  6. Kavla ut degen och lägg den i långpannan. Pensla på resten av oljan. Jäs under duk i 30 minuter.
  7. Tryck ner tomater, oliver, kryddor och strö över salt över den färdigjästa degen. Grädda långt ner i ugnen i 20 – 25 minuter.