Receptmakare: Johanna Westman
Portioner: 10
Tid: 1 timme 30 minuter
Lättlagat bröd som blir mört och smakrikt tack vare olivoljan. Örter, oliver och tomater gör det till en fest att äta brödet.
- ½ paket jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 teskedar salt
1/2 dl olivolja
1 l vetemjöl special
4 dl vetemjöl
2 dl olivolja - Till garnering:
- 1 tesked torkad rosmarin eller 1 knippa färsk
- 1/2 matsked gourmetsalt eller annat salt i flarn
- 10 –15 svarta oliver
- 10 – 15 cocktailtomater
- extra olivolja
- Smula ner jästen med fingertopparna i bunken. Häll på lite fingervarmt vatten och rör till en jämn smet. Häll i resten av vattnet, saltet och oljan. Häll i allt vetemjöl special och lite av det vanliga mjölet. Arbeta ihop till en kladdig men jämn röra utan klimpar.
- Vält upp degen på ett mjölat bakbord och knåda i 5 – 7 minuter tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Häll 1 deciliter olivolja i en långpanna.
- Kavla ut degen och lägg den i långpannan. Pensla på resten av oljan. Jäs under duk i 30 minuter.
- Tryck ner tomater, oliver, kryddor och strö över salt över den färdigjästa degen. Grädda långt ner i ugnen i 20 – 25 minuter.