Foliebakad uer med grapefrukt- och persiljesås


Portioner: 4
Tid: 1 timme
Du behöver: 

1 uer (ca 1 kg urtagen men med huvudet kvar)
    1 blodgrapefrukt
    1 knippe persilja
    50 g smör
    1 burk crème fraiche
    salt, nymald vitpeppar

    Till servering:
    Pressad potatis
    Gröna bönor

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 175°C. Skölj fisken in- och utvändigt och klappa den torr med lite hushållspapper. Du behöver inte fjälla fisken, skinn med fjäll och allt går lätt att lyfta av när fisken är färdig. Lägg den på ett dubbelvikt ark aluminiumfolie (en bit längre än fisken). Salta och peppra fisken invändigt.
  2.     Riv det yttersta skalet på grapefrukten och lägg åt sidan så länge. Skiva halva grapefrukten och dela skivorna på mitten. Spara den andra grapefrukthalvan till såsen. Plocka bladen från persiljestjälkarna, hacka dem fint och lägg undan så länge. Fyll fisken med grapefruktskivor och persiljestjälkar och fördela smöret i fiskens buk. Lägg ett till dubbelvikt aluminiumfolie över fisken och knyckla ihop kanterna till ett tättslutande paket.
  3.     Stek fiskpaketet i ugnen i 45-50 minuter. Testa med en stektermometer om fisken är färdig: Stick in igenom foliet in i ryggen på den tjockaste delen av fisken - men stick inte för långt in, termometerspetsen ska fortfarande vara i fiskköttet. Termometern ska visa på ca 55°C.
  4.     Ta ut fisken ur ugnen och bryt upp lite av foliepaketet. Häll försiktigt av vätskan som samlats i paketet ner i en liten kastrull. Pressa ned saften från den halva grapefrukten, tillsätt det rivna grapefruktskalet och creme fraichen. Låt koka ihop några minuter, smaka av med salt och vitpeppar. Blanda i den hackade persiljan och servera genast till fisken.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert