Frittata med feta, zucchini, dill, basilika och potatis

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Kall frittata kan mycket väl vara den perfekta picknickmaten. Skär den i bitar och packa i burkar med smörgåspapper emellan. Om du inte har en teflonpanna som tål ugnsvärme och går in i ugnen kan du vända frittatatan och steka på båda sidor istället för att köra den i ugnen.

  • 2 små (ca 3-400 g totalt) zucchini
  • 10 ekologiska ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g ekologisk feta
  • 10 stora blad basilika
  • 2 msk finhackad dill
  • mycket nymald svartpeppar
  • mycket olivolja
  • Till servering:
  • Linssallad med balsamvinäger
  • Tärnade tomater
  1. Sätt grillen på 2oo°C.
  2. Lägg fetan i ljummet vatten så att den blir mjuk. Skär zucchinin i 4 avlånga klyftor och sedan i 1 1/2 cm tjocka tårtbitar. Hetta upp rejält med olja i en panna. Fräs zucchinin tills den är mjuk och har fått lite färg.
  3. Vispa under tiden samman ägg, grädde och salt. Mosa fetan innuti pakte. Skär upp paketet och vispa ner fetan i äggvispet. Vispa ner basilika och dill.
  4. Slå smeten över zucchinin och stek sakta under lock ca 10 minuter.Om du inte har lock kan du ställa en plåt eller form ovanpå.
  5. Stoppa in pannan i ugnen och stek ytterligare 10 minuter tills omeletten är fast och fått fin yta. Alternativt kan du vända din fritatta med hälp av en tallrik när den stelnat tillräckligt. Jag brukar använda två pannor och helt brutalt vända över frittatan i den andra väntande pannan som jag hettat upp med lite olivolja.
  6. Stjälp upp din frittata på en tallrik och garnera med tomater. Godast ljummen.