Frukt & grönsakscurry från Sydafrika

Receptmakare: anna billing

Portioner: 5-6

Tid: 75 minuter

Det känns lite tungt nu när våren gått i baklås. Alla pratar om kylan och det florerar massa räliga ni-vet-vad-sjukor. Har själv varit hemma med hängiga barn och är fullt redo att teleportera mig till något varmare, soligare ställe långt borta – typ hit . Jag tänker ta en stor sked av det här, blunda och sedan…

Från Cape Malay-köket i Kapstadens muslimska del Bo-Kaap. Innehåller allt vad en eskapist kan behöva och lite till. Ät den med rotibröd.

  • 2 stora gula lökar
    1/2 dl jordnötsolja
    2 klyftor vitlök
    2 tsk färsk ingefära
    1 zucchini
    150 g gröna bönor
    2 granny smith äpplen
    2 dl torkade aprikoser
    1 röd paprika
    1 1/2 dl gröna russin
    7-8 dl vatten
    Saft från 1/2 citron
    2 tsk salt
    1 tsk råsocker
  • Curry:
    1 msk spiskummin
    1 msk koriander
    1 tsk kanel
    1 tsk gurkmeja
    1/2 tsk cayennepeppar
    1/2 tsk fänkålsfrö
    1 krm kardemummakärnor
    4 kryddnejlikor
  • Till servering:
  • Roti
  1. Blanda alla kryddorna till curryn och stöt i en mortel. Du kan ersätta med 3-4 msk garam masala om du vill.
  2. Hacka löken grovt och fräs den med jordnötsolja i en tjockbottnad kastrull tills den mjuknat.
  3. Lägg i hackad vitlök, riven ingefära och curryblandningen och rör runt i några minuter.
  4. Häll i vattnet och låt sjuda i tio minuter.
  5. Under tiden klyver du zucchinin på längden i fyra delar och sedan i ½ cm tjocka skivor, skalar och tärnar äpplena, delar paprikan i bitar och kvartar aprikoserna. Valde gula aprikoser för trevligare färg.
  6. Låt puttra i 15 minuter. Tillsätt mer vatten om du tycker det behövs.
  7. Tillsätt slutligen citronsaften och de gröna russinen och låt puttra vidare i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och råsocker. (Dags att börja med rotibröden.)
  8. En kvart innan slutet blandar du i de gröna bönorna.