Receptmakare: anna billing
Portioner: 5-6
Tid: 75 minuter
Det känns lite tungt nu när våren gått i baklås. Alla pratar om kylan och det florerar massa räliga ni-vet-vad-sjukor. Har själv varit hemma med hängiga barn och är fullt redo att teleportera mig till något varmare, soligare ställe långt borta – typ hit . Jag tänker ta en stor sked av det här, blunda och sedan…
Från Cape Malay-köket i Kapstadens muslimska del Bo-Kaap. Innehåller allt vad en eskapist kan behöva och lite till. Ät den med rotibröd.
- 2 stora gula lökar
1/2 dl jordnötsolja
2 klyftor vitlök
2 tsk färsk ingefära
1 zucchini
150 g gröna bönor
2 granny smith äpplen
2 dl torkade aprikoser
1 röd paprika
1 1/2 dl gröna russin
7-8 dl vatten
Saft från 1/2 citron
2 tsk salt
1 tsk råsocker - Curry:
1 msk spiskummin
1 msk koriander
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk fänkålsfrö
1 krm kardemummakärnor
4 kryddnejlikor - Till servering:
- Roti
- Blanda alla kryddorna till curryn och stöt i en mortel. Du kan ersätta med 3-4 msk garam masala om du vill.
- Hacka löken grovt och fräs den med jordnötsolja i en tjockbottnad kastrull tills den mjuknat.
- Lägg i hackad vitlök, riven ingefära och curryblandningen och rör runt i några minuter.
- Häll i vattnet och låt sjuda i tio minuter.
- Under tiden klyver du zucchinin på längden i fyra delar och sedan i ½ cm tjocka skivor, skalar och tärnar äpplena, delar paprikan i bitar och kvartar aprikoserna. Valde gula aprikoser för trevligare färg.
- Låt puttra i 15 minuter. Tillsätt mer vatten om du tycker det behövs.
- Tillsätt slutligen citronsaften och de gröna russinen och låt puttra vidare i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och råsocker. (Dags att börja med rotibröden.)
- En kvart innan slutet blandar du i de gröna bönorna.