Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2
Tid: 1 timme
Inga konstigheter. Fettdrypande gås, syrliga tillbehör, knaprig potatis. Det kan bli lite rester över, men det kommer ni inte sörja!
- Karamelliserad rödkål:
- 1/2 dl socker
- 2 msk smör
- 4 dl strimlad rödkål
- 1/2 dl rödvinsvinäger
- 1 dl rödvin
- 1/2 tsk torkad timjan
- salt, svartpeppar
- Såsen:
- 1 gåslever (den som följer med gåsen)
- 1 msk smör
- 2 dl gåsfond (se separat recept som kommer snart)
- 1/2 dl + 2 msk rödvin
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk rönnbärsgelé
- ev salt
- Gåsen:
- 1 gåsfilé a 300-400 g
- salt, svartpeppar
- 2 syrliga äpplen
- potatisen:
- 4 normalstora potatisar
- 3 msk gåsflott
- hackad persilja
- Börja med rödkålen. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Rör inte, skaka bara kastrullen om det behövs. När sockret blivit gyllene klickar du i smöret och rör om. Blanda sedan ned rödkålen och rör om. Låt fräsa någon minut innan du tillsätter vin, vinäger och timjan. Sänk värmen, sätt på ett lock och låt småputtra 30 minuter. Spä med mer rödvin om det ser torrt ut. Smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt mer vinäger.
- Dags för sås! Skär gåslevern i mindre bitar och fräs den tills den tar lite färg i smöret. Häll sedan på gåsfonden och den första mängden rödvin. Sjud allt tio minuter och liksom mosa ned gåslevern i såsen. Sila sedan av gåslevern i en silduk (pressa ordentligt så att du får ut all smak). Vispa ned mjölet i den andra mängden rödvin och vispa sedan ned det i såsen. Späd med grädden och låt allt sjuda några minuter. Smaka av med rönnbärsgelé, salt och kanske en liten skvätt rödvin till.
- Gåsen så: sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra gåsfiléen duktigt runtom. Klyfta äpplena. Stek gåsen på hög värme, skinnsidan ned, tills skinnet fått rejält med färg. Vänd gåsen och stek på andra sidan tills även den fått färg.Lägg gåsfilén och äppelklyftorna i en ugnsform och låt gå i ugnen tills filén har en innertemperatur på 55 grader (det tog oss ungefär20 minuter). Ta upp och låt vila 10 minuter innan du skär upp den i tjocka skivor.
- Potatisen: Skala och strimla potatisen i knappt 1/2 cm-tjocka skivor på mandolin eller med en vass kniv. Stek den gyllene på medelstark värme i gåsflottet. Salta, peppra och strö över persilja.
- Servera den skivade gåsen med rödkål, potatis, äppelklyftor, sås och gärna en klick rönnbärsgelé.