Receptmakare: Margit Richert
Portioner:4- 6
Tid: 2 timmar
Bäst är att vara två när gnocchin ska formas och kokas, annars blir man skogstokig innan degen är slut.
- 1 butternutpumpa
- några nypor salt
- 1 ägg
- 6-10 dl vetemjöl beroende på pumpans storlek, mycket mer till utbakning
- Kvarta pumpan och släng in den i 200 graders ugnsvärme i minst en timme. När den bubblar fint och börjar få färg på ytan är den klar. Ta ut och låt svalna något.
- Skrapa innanmätet ur skalkvartarna och lägg det i en skål. Mixa det med saltet och rör ned ägget.
- Tillsätt vetemjölet lite i taget tills du fått en deg som fungerar någorlunda att rulla i fingertjocka längder på väl mjölat underlag.
- Koka upp en stor kastrull väl saltat vatten. Ska du inte äta gnocchin direkt tar du fram en stor bunke isvatten också.
- Ta en bit deg, rulla lillfingertjocka längder och skär sagda längd i centimeterstora kuddar ungefär. Det är inte så noga. De behöver inte vara lika stora, det blir snyggt ändå.
- Lägg de färdiga gnocchisarna (gnocchina? gnocchiarna? Hur böjer man det?) åtskilda på ett väl mjölat fat. Upprepa tills degen är slut med irriterande avbrott för kokning.
- När du fått ihop några nävar gnocchi är det dags att fösa ned dem i kastrullen. Se till att de inte klibbar samman. Koka tills gnocchin flyter upp på ytan och ta sedan upp dem med hålslev.
- Lägg de färdiga gnocchin i isvatten och smörstek sedan tillsammans med lite kryddörter. Eller ät direkt, gärna tillsammans med smör och lite kryddörter.