pumpagnocchi2

Gnocchi på buternutsquash

Receptmakare: Margit Richert

Portioner:4- 6

Tid: 2 timmar

Bäst är att vara två när gnocchin ska formas och kokas, annars blir man skogstokig innan degen är slut.

  • 1 butternutpumpa
  • några nypor salt
  • 1 ägg
  • 6-10 dl vetemjöl beroende på pumpans storlek, mycket mer till utbakning
  1. Kvarta pumpan och släng in den i 200 graders ugnsvärme i minst en timme. När den bubblar fint och börjar få färg på ytan är den klar. Ta ut och låt svalna något.
  2. Skrapa innanmätet ur skalkvartarna och lägg det i en skål. Mixa det med saltet och rör ned ägget.
  3. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills du fått en deg som fungerar någorlunda att rulla i fingertjocka längder på väl mjölat underlag.
  4. Koka upp en stor kastrull väl saltat vatten. Ska du inte äta gnocchin direkt tar du fram en stor bunke isvatten också.
  5. Ta en bit deg, rulla lillfingertjocka längder och skär sagda längd i centimeterstora kuddar ungefär. Det är inte så noga. De behöver inte vara lika stora, det blir snyggt ändå.
  6. Lägg de färdiga gnocchisarna (gnocchina? gnocchiarna? Hur böjer man det?) åtskilda på ett väl mjölat fat. Upprepa tills degen är slut med irriterande avbrott för kokning.
  7. När du fått ihop några nävar gnocchi är det dags att fösa ned dem i kastrullen. Se till att de inte klibbar samman. Koka tills gnocchin flyter upp på ytan och ta sedan upp dem med hålslev.
  8. Lägg de färdiga gnocchin i isvatten och smörstek sedan tillsammans med lite kryddörter. Eller ät direkt, gärna tillsammans med smör och lite kryddörter.