Receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner:5-6
Tid: 3 timmar
Gettegott! Du kan slänga ner de rotsaker du råkar ha hemma. Om du vill ha en matigare gryta låter du kokta eller burkade och väl sköljda bönor puttra med, tillsätt dem samtidigt som fänkålen.
- 700 g grytbitar av get
- 1 stor gul lök
- 1 tsk anis
- 1/2 kanelstång
- 2+2 msk olivolja
- 1 palsternacka
- 1 stjälk blekselleri
- 2+1 stor färsk vitlöksklyfta
- 2 lagerblad
- 1 burk Mutti körsbärstomater
- 1 msk kalvfond
- 2 dl rött vin
- 1 stånd fänkål
- 2 msk ljusa russin
- 1 nypa saffran
- ev 2 msk rött portvin
- 1 msk finhackad färsk oregano
- smör till stekning
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Trevliga gryn eller gnocchi
- Gröna bönor
- Skär köttet i trevligt stora grytbitar. Låt det bli rumsvarmt.
- Halvera, skala och grovhacka löken. Fräs den sakta tillsammans med anis, kanel och 2 msk olivolja i botten på en stor tjockbottnad kastrull.
- Skiva sellerin. Skala och grovhacka palsternackan. Låt fräsa med löken tills allt är mjukt. Krossa vitlöksklyftorna rejält i en mortel eller med en konservburk mot en skärbräda, pilla av skalet och släng ner i grytan tillsammans med lagerblad. Fräs någon minut.
- Slå på tomater, vin och ca 6 dl vatten. Koka upp och låt sjuda.
- Bryn getbitarna hårt i omgångar med smör i en stor stekpanna. Rör ner några i taget i den sjudande såsen.
- Låt puttra utan lock (med lock på glänt om du har dålig ventilation) tills getköttet börjar bli ordentligt mört. Du kan också ställa den i ugn 100°C. Det kan ta mer än 4 timmar.
- Skär bort den grova mittstocken på fänkålen. Skiva ganska tunt. Fräs den mjuk i 2 msk olja, ha ner russinen sista minuten så att de steks lätt. Vänd ner i grytan, rör ner saffran, ev portvin och låt sjuda vidare tills köttet är smältande mört, ca 20-30 minuter.