Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 2 timmar
Ett reseminne som blev till ett recept. Pain d’epice är ett franskt kryddbröd som är som en pimpad mjuk pepparkaka. Här är ett bra recept (uteslut nötter och torkad frukt om du ska ha det som knödelbas).
Den pain d’epice som inte går åt till knödeln är utmärkt med en smakrik ost. Eller att smula och panera fläskkotletter i, hälsar Magnus med ett ovanligt grislyckligt leende.
Det här receptet är ganska så snarlikt det vi åt i Kutna Hora. I alla fall så som jag minns det ett par år senare, förutom att det serverades tranbär och inte lingon till. Men man ju inte gå över floden Vltava för att hämta vatten.
- Gulaschen:
- 2 stora gula lökar
- 4 vitöksklyftor
- ister, ankfett, gåsfett eller smör
- 1 kilo grovtrådigt vildsvinskött
- 1/2 msk hel brödkummin
- 3 msk paprikapulver
- 5 dl tjeckisk pilsner
- 1 pond fond du chef beef
- 2 stora mogna tomater (eller 2 msk tomatpuré)
- 2 paprikor av valfri kulör
- 2 tsk mejram
- salt, svartpeppar
- pepparkaksknödel:
- 3/4 limpa pain d’epice
- 25 g torrjäst
- 100 g vetemjöl
- 1 stort ägg
- 2-3 msk vatten
- till servering:
- rårörda lingon
- Strimla löken och hacka vitlöken. Fräs den gula löken i lite animaliskt fett på ganska hög värme så att löken får lite färg. Tillsätt vitlökshacket mot slutet. Lägg i en stor gryta.
- Putsa vildsvinsköttet och skär det i grytbitar. Salta köttet och bryn det sedan i omgångar. Lägg köttet i grytan allt eftersom. Sista omgången låter du kumminfröna och paprikapulvret fräsa med de sista sekunderna.
- Vispa ur pannan med lite av ölen och tillsätt även det till grytan. Resten av ölet ska också i tillsammans med fonden.
- Koka upp grytan och låt sjuda under lock tills köttet är riktigt mört. I vårt fall tog det dryga två timmar, men det varierar beroende på ålder och styckningsdetalj.
- Kärna ur tomaterna och hacka dem fint. Skär paprikorna i mindre bitar. Fräs tomat och paprika tills den mjuknar.
- Blanda ned grönsaksfräset 0ch mejramen i grytan 15 minuter innan den är klar. (Va? Är du inte synsk? Tillsätt grönsakerna när grytan är klar och låt den sjuda 15 minuter till då, det dör den inte av.)
- Smaka av med salt och svartpeppar, gärna en liten skjuts extra paprikapulver också.
- Under tiden grytan puttrar gör du knödeln. Skär kryddbrödet i små kuber och rosta det i 150 graders ugnsvärme tills det just börjar få lite färg. Ta ut och låt svalna.
- Rör snabbt ihop övriga ingredienser till en ganska lös deg. Börja med 2 msk vatten i degen. Massera in kryddbrödsbitarna i degen lite i taget och se till att få dem så hela som möjligt. Själva degen ska bara vara det kitt som håller kryddbrödet samman. Tilllsätt lite vatten till om det skulle behövas.
- Linda in knödeln i plastfolie och låt den jäsa minst en timme. Sjud den sedan i välsaltat vatten i 2o minuter. Skär upp i centimetertjocka skivor med en riktigt vass kniv.
- Servera gryta, knödel och lingon. Ät och begrunda att även du är dödlig.