Getmesetryfflar
Receptmakare: Henrik Francke
Tid: 20 minuter + 4 timmar i kyl
Att ha getmese i chokladtryfflar låter kanske lite konstigt, men mesostens sötsalta, lite brända ton går väl ihop med mörk choklad. Recept ur Svenska Ostar av Mia Öhrn och Henrik Francke, Bokförlaget Parasoll
- 50 g getmese (messmör)
- 225 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
50 g rumsvarmt smör
- Riv getmesen fint på ett rivjärn. Hacka chokladen ganska fint.
- Koka upp vispgrädden i en liten kastrull. Ta kastrullen från plattan, rör ner getmesen och därefter chokladen. Rör tills chokladen har smält. Är smeten klumpig kan du mixa den med en mixerstav eller i en matberedare. Tillsätt smöret i klickar och rör till en jämn och blank smet.
- Klä en rektangulär form, cirka 18x20 cm, med plast- eller aluminiumfolie. Häll ut tryffelsmeten i formen och jämna till den.
- Låt smeten svalna i rumstemperatur en stund och sedan stelna minst fyra timmar i kylen. Ta upp tryffeln ur formen och skär den i små bitar. Förvara tryfflarna kallt.