gittokorv

Gittokorv med vitlök, paprika och oregano

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: många korvar

Tid: 1 timme

Godare än alla köpekorvar och faktiskt inte så svårt att göra. Arbeta med riktigt kalla ingredienser så blir korven bäst i konsistensen. Har man ingen korvstoppningsinsats kan man som jag använda en tyll. Det är lite pilligt men inte alls svårt.

  • 2 1/2 kilo fet karré
  • 1 röd paprika
  • 3 stjälkar selleri, helst med bladen kvar
  • 1 stor eller 2 små gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 35 g (2 1/3 msk)  salt
  • 1/2 dl paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • normalstora krokfjälster
  1. Skär karrén i mindre bitar så den går ned i köttkvarnen. Hacka paprika, selleri, gul lök och vitlök lite lagom slarvigt.
  2. Mal allt skuret på medelgrov skiva. Blanda med resten av ingredienserna (nej,fjälstren ska inte i!) till en jämn smet.
  3. Ställ smeten kallt ett tag (30 minuter i frysen är idealiskt) och stoppa sedan ganska löst på fjälster till 15 cm-korvar och knyt av mellan.
  4. Rök korven om du kan och vill och orkar. Grilla eller stek varsamt på låg värme.