Receptmakare: Margit Richert
Portioner: många korvar
Tid: 1 timme
Godare än alla köpekorvar och faktiskt inte så svårt att göra. Arbeta med riktigt kalla ingredienser så blir korven bäst i konsistensen. Har man ingen korvstoppningsinsats kan man som jag använda en tyll. Det är lite pilligt men inte alls svårt.
- 2 1/2 kilo fet karré
- 1 röd paprika
- 3 stjälkar selleri, helst med bladen kvar
- 1 stor eller 2 små gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 2 dl vitt vin
- 35 g (2 1/3 msk) salt
- 1/2 dl paprikapulver
- 1 msk oregano
- 2 tsk svartpeppar
- 1 tsk cayennepeppar
- normalstora krokfjälster
- Skär karrén i mindre bitar så den går ned i köttkvarnen. Hacka paprika, selleri, gul lök och vitlök lite lagom slarvigt.
- Mal allt skuret på medelgrov skiva. Blanda med resten av ingredienserna (nej,fjälstren ska inte i!) till en jämn smet.
- Ställ smeten kallt ett tag (30 minuter i frysen är idealiskt) och stoppa sedan ganska löst på fjälster till 15 cm-korvar och knyt av mellan.
- Rök korven om du kan och vill och orkar. Grilla eller stek varsamt på låg värme.