Gittos godaste sås

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 20 min

Man ska inte vara rädd för bearnaise och dess kusiner. Det är inte svårt med äggemulsioner, bara man håller tungan rätt i mun! Och skiter det sig är det lätt att rädda. Ta en ny äggula och tillsätt den skurna såsen droppvis. Isobel har bästa bea-tipsen för den som vill förkovra sig mer.

  • 1 msk frystorkad grönpeppar
  • 1 schalottenlök
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1/2 dl whisky (gärna rökig)
  • 2 stora äggulor
  • 120 g rumstempererat smör i tärningar
  1. Mortla grönpepparn grovt, den ska bara gå sönder lite.
  2. Finhacka schalottenlöken och låt den sjuda med vinägern, grönpepparn och whiskyn tills den mesta vätskan kokat in. Ta en tjockbottnad kastrull.
  3. Sänk plattan till lägsta möjliga värme om du inte redan gjort det, för nu blir det allvar!
  4. Ta bort kastrullen från plattan. Blanda ned äggulorna i reduktionen. Tillsätt smör, lite i taget och vispa kraftigt. Sätt då och då kastrullen på värmen, men bara en kort stund. Det ska vara så varmt att smöret smälter och ägget tjocknar lite, men inte så varmt att det blir äggröra av allt. Det är omöjligt att förklara bättre. Eller så använder man vattenbad, då är det nästan omöjligt att misslyckas.
  5. När du vispat i allt smör är såsen klar!