Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 12-16
Tid: drygt 1 timme
Jag lagar gärna sås i stora lass, sen fryser jag in en del och gör en god lasagne på resten två dagar senare. Naturligtvis kan du använda annan färs är hjort. Resultatet blir fint både med nötfärs och rådjursfärs. Men tänk på att vild och halvvilt ger mer must och är bättre för miljön. Finhackad blekselleri, kålrot och persiljerot är också gott i såsen om du råkar ha det hemma.
- 1200 g hjortfärs, gärna grovmald
- 4 medelstora gula lökar
- 2 stora morötter
- 2 stora palsternackor
- 300 g (1/2 medelstor) rotselleri
- 75 g rökt sidfläsk eller bacon
- 1 msk fänkålsfrö
- 2 dl olivolja
- 4 klyftor vitlök
- 2 kvistar rosmarin á 8 cm eller 1/2 msk torkad
- 3 stora lagerblad
- 1 stor näve torkad svamp eller 150 g champinoner
- 4 burkar tomat, helst Mutti körbärstomater
- 1 msk ekologisk lantbuljongpulver eller 1 pkt Knorr Fond du chef
- 1 msk kinesisk svampsoja
- 2 tsk paprikapulver
- torkad krossad chili efter behag
- 1/2-1 dl portvin eller annat sött rött vin
- 1 msk farinsocker
- salt
- Till servering:
- Spagetti
- Nyriven parmesan
- Ta fram färsen så att den inte är iskall. Halvera lökarna på längden, skala och finhacka. Skala och finhacka rotsakerna. Om du har barn som är skeptiska mot rotsaker eller är lite lat man du skära rotsakerna i slarviga bitar och sedan mala dem i matberedare. Finhacka fläsket.
- Ta fram en jättestor tjockbottnad gruta i emalj, rostfritt eller tefon. Gjutjärn och aluminium är inte bra till syrliga tomatsåser. Fräs lök, rotsaker, fläsk och fänkålsfrö i olivolja på medelvärme till det är gyllene och helt mjukt. Fuska inte utan låt det ta tid! vänd ner krossad torkad svamp eller skivade champinjoner när det börjar bli färdigt. Pressa ner vitlöken och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Tillsätt rosmarin och lagerblad.
- Slå på tomaterna. Jag brukar mixa dem först eftersom minstingen inte gillar tomatskal.Tillsätt buljong, soja och paprikapulver. Tillsätt chili, men lite i underkant eftersom hettan blommar upp i koket.
- Koka upp på högsta värme. Tillsätt färsen i stora bitar, lite i taget. Dela söner i mindre bitar men rör inte för mycket, då blir konsistensen för grötig, det ska vara fina tuggiga bitar kvar. Tillsätt ev portvin.
- Låt sjuda under lock, ca 40 minuter. Smaka av med farin, salt och chili.
- Kyl överbliven sås genom att fylla diskhon med kallt vatten och sätta ner grytan. Lägg över i mindre förpackningar och kyl eller frys.