Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 6 timmar
En hemgjord bbq-sås är förstås snäppet vassare än köpevarianterna till den här grisen. Den här är inte dum. Men idag tog vi genvägen via köpt – vi gillar HP:s spicy BBQ sauce. Vill man inte ha sötklibbiga revben struntar man i att pensla på sås vid grillningen och serverar den bredvid, det blir också mycket gott!
Och det kryddiga fettet som samlats i långplåten efter revbensspällens tid i ugnen – släng det för guds skull inte! Låt det svalna något bre det på smörgås och släng snabbt på grillen. Fungerar fint som en liten aptitretare!
- 1 1/2 kilo tunna revbensspjäll
- 2 torkade ancho-chili
- 2 msk farinsocker
- 1 msk paprikapulver
- 1/2 msk torkad oregano
- 1/2 msk salt
- 1/2 msk granulerad vitlök (torkad vitlök)
- till grillningen (kan uteslutas):
- 2 dl bbq-sås
- 1 dl rökspån av valfri sort, lötlagda och avrunna
- Mixa samman alla torra ingredienser till ett fint pulver. Blir det några större chilibitar kvar är det ingen fara, de är svårmixade.
- Sätt ugnen på 100 grader. Gnid in revbensspjällen med kryddblandningen och stek på plåt i 4 timmar. Vänd spjällen halvvägs.
- Tänd grillen och se till att du har en grå och fin glödbädd som inte är allt för het. Fös glöden åt ena sidan av grillen. Lägg på revbensspjällen på den glödfria sidan och pensla eventuellt med bbq-såsen. Vill du använda rökspånen strör du över dem innan du lägger på spjällen. Stek under lock ca 15 minuter. Vänd efter halva tiden.