Receptmakare: Margit Richert
Tid: ca 25 minuter
En kryddig och väldigt god chutney som passar utmärkt till grillade lammkotletter eller som tillbehör till en stark ost. Socker- och vinägermängderna är ungefärliga eftersom rabarber kan variera mycket i syra. Smaka dig fram!
- 400 g rabarber
- 1 gul lök
- 1 tsk rapsolja
- 1 msk senapsfrö
- 1 msk kalonji
- 1 tsk spiskummin
- 1 röd chili, hackad
- 1/2 msk riven ingefära
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- Skölj och skala eventuellt rabarbern om stjälkarna är grova. Strimla den tunt.
- Strimla löken tunt och fräs den några minuter i olja i en kastrull. Tillsätt kryddorna och låt fräsa ytterligare någon minut, tills senapsfröna börjar poppa.
- Lägg rabarber, socker, salt och vinäger i kastrullen md kryddorna och koka upp. Låt sjuda under lock i 10 minuter eller tills rabarbern mosat sig.
- Justera syra och sötma om det behövs och häll på väl rengjorda burkar. Skruva på locken och låtburkarna svalna upp och ner. Förvara i kyl.