Glöggad kvitten

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 2 ½ h

Den här desserten är lätt som en plätt att göra, det är tillagningstiden som kan verka skrämmande. Gör den då du har tid att vänta ut resultatet. Vill du ha en barnvänligare variant kan du byta ut vinet mot pressad apelsinsaft, du har ju ändå börjat krafsa på apelsinen.

  • 600 g kvittenfrukter (1 stor eller 4 små)
  • 1 apelsin, skal och ev saft
  • 1 dl sultanrussin
  • 100 g mandlar
  • 2 kanelstänger
  • ½ tsk färsk ingefära
  • 4 hela kryddnejlikor
  • 4 msk flytande honung
  • 1 dl marsalavin, eller annat vin.
  1. Dela kvittenfrukterna i tunna klyftor, skär av delar kärnhuset men behåll skalen på.Riv skalet av apelsinen, gärna med en zestkniv, och raspa en ½ tsk av den färska ingefäran. Hacka mandeln grovt.
  2. Placera kvittenklyftorna i en ugnsfast form tillsammans med sultanrussin, kanelstängerna, kryddnejlikor och raspet från apelsinen och ingefäran. Häll i vinet, ringla över honungen och täck med folie, det ska bli som ett litet glöggparty därinne.
  3. Nu ska det här bakas låååångsamt i 150°C i cirka 2 ½ timme; du hinner både ta en tupplur och snygga till dig innan eventuella gäster kommer. Efter en timme kan du kika under folietäcket. Ser det bra ut? Fint, då fortsätter vi en timme till och kollar igen. Skulle det mot all förmodan se torrt ut, tillsätt lite apelsinsaft.
  4. När klyftorna ändrat färg till en djup bärnstenston är det färdigt. Servera tillsammans med glass, vanilj- eller, om du gör den själv, kanske lite saffranglass för att ytterligare spä på julstämningen.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing