Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4-5
Tid: 30 minuter + kylning
Fools kan göras på olika frukter och bär och har en urgammal tradition i Storbritannien. I de flesta recept brukar kärnor och skal silas av och sylten blandas med grädde eller vaniljkräm. Här valde jag att behålla krusbären relativt hela och bädda ner dem med grädden mellan två knäckflarn av den typen min svärmor brukar göra Och eftersom jantelagen tydligen har upphävts kan jag säga att det var paradisiskt gott alltihop!
- Knäckflarn:
- 1 1/2 dl hackad sötmandel
- 150 gram smör
- 2 dl socker
- 2 msk vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- Krusbärskräm:
- 1 liter gröna krusbär
- 1/2 dl strösocker
- 2 msk vatten
Till servering:
3 dl vispgrädde - 2 tsk strösocker
- 1 nypa vaniljpulver
- Ställ in ugnen på 200 grader.
- Skölj och snoppa cirka en liter krusbär. Häll upp socker och vatten i en tjockbottnad gryta och rör till sockret löst sig innan du tillsätter bären. Låt bären sjuda på medeltemperatur medan du förbereder flarnen. Rör om lite då och då.
- Hacka nötterna halvnoga med en vass kniv och blanda med de övriga knäckingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt sockret och smöret smälta ihop jämnt, men smeten ska inte karamelliseras.
- Klä två plåtar med aluminiumfolie. Klicka ut smeten i två mindre klickar eller i en större på varje plåt. Platta inte ut dem, det fixar ugnsvärmen.
- Grädda flarnen i 8 minuter i mitten av ugnen, en plåt i taget. När de börjar mörkna i kanterna är det hög tid att ta ut plåten. Dra över aluminiumfolien på en kall yta, som en rostfri diskbänk, och låt svalna helt innan du avlägsnar folien.
- Titta till krusbären. De ska vara mjuka och mosiga och ha släppt en del saft. Häll av hälften av vätskan och låt dem svalna helt.
- Vispa grädden med socker och vaniljpulver. Jag föredrar lättsötad grädde till knäckflarn, vill du ha mer socker lägger du bara till det.
- Vänd ner krusbären i grädden och kyl foolen helt. Servera mellan två knäckflarnsbottnar eller bryt bitar och lägg ihop med krusbärsgrädden emellan. En tredje variant är att servera foolen i portionsskålar med knäckskärvor.