Gratinerad falukorv extra allt

Receptmakare:LeiF Mannerström och Margit Richert

Portioner: 4 hungriga Mannerströmare eller 6 normala personer

Tid: 40 minuter

Saltgurka, purjo, tomat, grädde. Senap chilisås, ost och paprikapulver. Allting som någonsin serverats tillsammans med falukorv möts här i en ljuvlig blandning.

Min variant är näranog identisk med Leif mannerströms egen, men det är dags att sprida falukorvsevangeliet!

  • 800 g falukorv
  • 2 msk smör
  • 1 stor purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk chilisås (av Heinz-typen)
  • 3 msk grovkorning söt senap
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tomater
  • 2 saltgurkor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl riven vällagrad ost (prästost blir godast tycker jag!)
  • salt, svartpeppar
  • till servering
  • hemgjort potatismos smaksatt med hackad persilja och gräslök
  • senap
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smöret. Skölj och strimla purjolöken. Strimla löken. Skär tomaterna i klyftor. Skär saltgurkorna i stavar. Dela falukorven på längden och sedan i totalt sex portionsbitar.
  2. Bottna med purjolöksstrimlorna. Lägg falukorvsbitarna ovanpå. Bred rejält med senap och chilisås ovanpå. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret.
  3. Strö över gul lök, tomater och saltgurka. Ringla över grädden. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills allt fått fin färg.