Grekisk sallad med julstuk

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner 2

Tid: 20 minuter (om bulgur är kokt)

Den här salladen är den givna rätten dagen efter du serverat bulgur eftersom du naturligtvis är klipsk nog att laga dubbel sats. Variera hjärtans gärna med kokt broccoli, gröna bönor, burkade röda bönor, hackade fina oliver, gröna russin eller lite rostade pinjefrön alternativt pumpafrön.

  • 3 dl kokt grov bulgur
  • 2 dl kokta små svarta linser
  • 1/2 stånd fänkål
  • 1 stor saftig apelsin
  • 2 små schalottenlökar
  • 150 g feta
  • Dressing:
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • 1/2 tsk stött anis
  • 1/2 tsk pepparkakskrydda
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk fin olivolja
  • 1/2 tsk farinsocker
  • mycket svartpeppar
  1. Rosta hastigt anis och pepparkakskrydda i lite olja om du är amitiös. Hoppa över det om du är lat eller har brådis. Blanda ihop dressingen i en serveringsskål. Rör ner bulgur och linser. Låt stå och samla smak, gärna en timme.
  2. Skär bort den grova mittstocken på fänkålen och tärna den fint. Skär bort skalet på apelsinen och tärna den grovt. Skala och finstrimla löken.
  3. Blanda alla ingredienser. Smula över fetan.