När jag var liten hatade jag sallad. Mitt hat var sammanbitet och kompromisslöst. Först när rucolan kom in i mitt liv vid en Londonresa för mer än femton år sedan veknade jag. Jag insåg långsamt att det jag hatat inte var gröna blad i sig, utan den vidriga dressingen som på 70-talet i regel bestod av Kronolja, stickig vinäger och italiensk salladskrydda. Numera har jag till och med tagit isbergssalladen till nåder igen. I alla fall när den serveras med smakrika tillbehör.
Vi äter sällan sallad under vintern men när Årstiderna skickar med gröna blad i lådan blir vi glada. Sist var det två huvuden cos-sallad med trevlig beska. Om du vill äta mer klimatsmart kan du använda samma tillbehör till ljumma ugnsrostade palsternackor.
Beska blad passar suveränt med sardeller. Jag, som är svag för caesarsallad, filar hela tiden på olika varianter av kombinationen. Den här som skapades till Anninas ära är fantastiskt god och passar bra som förrätt. Den är också fin till grillad lax eller lamm. Om du vill ha en något smalare dressing kan du ersätta en deciliter av rapsoljan med matlagningsrädde.
Mängden dressing är stor, använd så mycket du vill. Det ska vara vådliga mängder salladsblad och varje gäst ska ha ett ansenligt berg på tallriken.
Anninas sallad med sardelldressing och rostade valnötter
Receptmakare:Lisa förare winbladh
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
- 2 bastanta huvuden cos eller annan god sallad
- 1 dl grovhackade valnötter
- 2 msk god olivolja
- 1 stor klyfta vitlök
- 1 msk fintrimlat citronskal (enbart det gula)
- 1 dl smulad Allerum XO eller annan extra lagrad prästost
- nymald svartpeppar
- Sardelldresing:
- 1 ägg
- 2 tsk fransk senap (gärna Bornier)
- 8 sardelfiléer
- 1 liten klyfta vitlök
- 1 msk pressad citron
- 1 nypa socker
- 1 1/2 dl neutral rapsolja
- 1 dl dyr smakrik olivolja
- Gör dressingen i god tid. Lägg ägget i kokande vatten. Koka ägget 1 1/2 minut och lägg över i iskallt vatten.
- Gröp ur ägget ner i en mixer. Tillsätt senap, sardeller, vitlök och pressd citron. Mixa blandningen helt slät. Tillsätt rapsoljan lite i taget under fortsatt mixning. Fortsätt med olivoljan. Smaka av dressingen med peppar.
- Hetta upp valnötterna i oljan. pressa ner vitlöken ovh vänd ner citronskalet när nötterna börjar få färg. Rör runt i 10 sekunder och tippa snabbt up nötblandningen i en liten skål så att det inte bränns.
- Tvätta salladen noga och klappa eller slunga den torr. Riv bladen i stora bitar. Vänd runt med dressingen i en stor skål. Vänd ner nötter och ost och tossa lite till.

Kommentarer
14 svar till ”Sallad med sardelldressing och rostade valnötter”
GOTT! Cos sallad har jag inte smakat, hur smakar den?Är den likt Endive?En näve krispiga krutonger passar kanske oxå in om man inte har “GI-nojavecka”.
Jag har aldrig förstått mig på varför rucola skulle vara något att ha. Isbergssallad är ju så mycket fräschare och godare.
Hans: Rucola är underbart kryddigt men används på ett helt annat sätt än isberg. Jag vill ha båda, men på helt olika ställen. Och båda salladerna har tyvärr råkat i vanrykte på grund av dåliga, hängiga exemplar.
Men finns det bara två sorters sardellförpackningar i Sverige?
Dag: Menar du den pateteiska bristen på sardellkonkurrens ute i affärerna?
Eller syftar du på att jag skamlöst gör reklam för samma (i Sverige omarknadsförda) märke?
Det senare beror helt enkelt på lättja snarare än korruption. Det är den enda sardell jag råkar ha bild på just nu. Tyvärr är vi inte ett dugg sponsrade av tillverkaren (jo, jag har fått en burk gratis i smakprov.)
Jag syftar förstås på det sorgliga utbudet jag möter. Jag har då bara sett plåtburken och glasburken ute i butik. Men nu tittade jag noggrannare på din bild och förstår att det kanske finns en tredje sort som inte jag har stött på än!
PÅ t ex Daglivs Fridhemsplan finns matrics stora burkar. Annars rekommenderas bunkring i välsorterade butiker.
Åhhh, snask! Jag prenumererar på Ekolådan och har varit osäker på vad jag ska göra med jätteblaffan med sallad som ofta följer med! Men en fråga, Lisa: Hur länge håller dressingen i kyl?
Mvh!
Johan, Södertälje
Å tack! Jag är rörd och hedrad – har aldrig fått en maträtt uppkallad efter mig förut. Och en så god maträtt dessutom! För övrigt finns det flera roliga sardellsorter i den där nya italienska matbutiken som ligger i gamla Grays lokaler på Odengatan. Över huvud taget en kul affär som jag hoppas överlever.
I Stockholm menar jag alltså. Förlåt mitt nollåttiga beteende. Men de lär ha en butik i Uppsala också.
Dressingen håller sig flera dagar om du är noga med hygienen och har kallt i kylen. Om du inte stoppar ner fingrarna i den. Fast det är svårt att låta bli.
Men varför säger vi inte senapskål istället för rucola? Det är väl samma sak? Jag tycker det säger lite om smaken också. Ungefär samma typ av sting.
Tobias: Vi lever i ett fritt land och du får hjärtans gärna säga senapskål. Ganska trevligt men man vill ju bli förstådd också. Isotiocyanater ger stinget.
Hmm, kanske senapskål i svenssklingande rätter men rucola i de italienska.
Martinas Italienska Delikatesser, de började sin bana i Uppsala! (Håller tummarna för att länkningen fungerar)