Grillat sidfläsk med glaze på soltorkad tomat

På landet är allt lite lättare eller hur? Maten mer anspråkslös och sysslorna mindre betungande och… Äh, allt det där kompenseras av svettande över slöa köksknivar, handdisk som gör händerna fnasiga, vattenhämtning, obligatorisk täljning av nidbeläten föreställandes våra politiker. Kort sagt är lidandet mer eller mindre konstant. Men det finns ögonblick som lidandet är mindre påtagligt som när man sitter i solen, tittar ut över blank fjärd och dricker vietnamesiskt kaffe. Eller som alltid, när man äter fläsk.


Grillat sidfläsk med glaze på soltorkad tomat

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 10 som förrätt

Tid: 20 minuter + 2 timmars marinad

Den här glazen är inte bara perfekt till fläsk utan kan också användas till vegetariska grillspett. Om du är sparsam kan du ersätta soltorkade tomater med en deciliter tomatpuré. Överbliven glaze? Tärna zucchini grovt, rör runt med glaze och lite mer olja. Rosta i ugn 200°C till zucchinin mjuknat och fått lite färg. Om man har gäster som kommer tidigt kan man sätta dem på att trä spett.

  • 800 g färskt sidfläsk
  • olja till pensling
  • Rimning:
  • 1 msk salt
  • 1 msk farinsocker
  • 5 korn kryddpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2-3 msk ouzo eller pastis ( t ex Pernod)
  • Glaze:
  • 1 liten burk soltorkade tomater i olja
  • ½ tsk mald kanel
  • ½ msk anis
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk torkad oregano
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk farinsocker
  • 1 1/2 dl olivolja av enklare typ
  • 1 msk vinäger av valfri typ
  • ½ msk chiliflingor
  1. Marinera köttet i god tid. Skär bort yttersta hårda svålen av fläsket men låt allt fett sitta kvar. Skär fläsket i knappt centimetertjocka skivor tvärs mot fiberriktningen. Lägg skivorna i en stor skål.
  2. Smula lagerbladen fint och krossa kryddpeppar i mortel eller lägg kornen på en skärbräda och dräm till dem ett och ett med en konservburk. Blanda köttet noga med kryddor, salt, socker och ouzo. Låt stå i kyl ca 2 timmar.
  3. Gör glazen. Häll bort oljan från tomaterna, den smakar nästan alltid sämre än en bra olivolja. Mixa samman alla ingredienser med stavmixer till slät kräm. Späd med vatten tills glazen är mjuk nog att pensla.
  4. Trä upp sidfläsket på dubbla grillspett. Trä dem lite på snedden första respektive sista ”stygnet” så håller köttet samman bättre. Dra ihop köttet så att det är en smula veckat.
  5. Pensla fläsket med olja och grilla på varje sida så att det får lite färg. Pensla med mycket glaze på båda sidorna och vänd runt ett par gånger så att glazen får fin yta. Ät bums.

Kommentarer

Ett svar till ”Grillat sidfläsk med glaze på soltorkad tomat”

  1. Liv

    Hej Lisa,
    jag har nyligen gjort flädersaft och har en fråga.
    Jag varvade blommor med citron, lime och socker och när jag hällde över varmt vatten så blev vissa av blommorna bruna – så nu är den färdiga saften inte lika klar och fin som den brukar. Vet du vad detta beror på eller om man kan göra något för att få bort färgen?