Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
När det finns fin knusprig isberg under sensommaren så använder jag den. Om vintern föredrar jag lite beskare sorter med mer smak: frisé, endiver och rucola. Finstrimlad morot och några blad färsk dragon kan också smaka gott i salladen. Om du låter såsen stå blir den tjock och krämig passar då utmärkt att klicka på rökt eller gravad fisk eller tsom sås till en köttbit.
- blandade salladsblad
1/2 tsk senapsfrön
10 cm gurka
1 litet fast päron
1 tsk finhackad schalottenlök - Dressing:
- 1 tsk fransk senap
1 msk pressad citron
1/2 tsk honung
1 msk rapsolja
2 msk matlagningsgrädde
vatten eller svag kycklingbuljong till spädning - Till servering:
- Tunna skivor av kall fläskfilé eller tysk lufttorkad skinka
- Skölj salladsbladen och torka dem noga. Rosta senapsfrön i en torr panna tills de börjar knäppa. Rosta ytterligare ca 20 sekunder under omrörning tills alla frön blivit gråaktiga i färgen. Se upp så att de inte bränns. Krossa fröna lätt i mortel.
- Skala päronet och skär i små tärningar. Skala och kärna ur gurkan och skär i lika stora tärningar.
- Blanda raskt samman alla ingredienser till dresssingen. Om du vill förbereda dressingen i god tid väntar du med att tillsätta grädden till precis före servering. Späd lite om den blir för tjock.
- Vänd samman alla ingredienser till salladen och servera bums.
