Grönsallad med senapsdressing

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15 minuter

När det finns fin knusprig isberg under sensommaren så använder jag den. Om vintern föredrar jag lite beskare sorter med mer smak: frisé, endiver och rucola. Finstrimlad morot och några blad färsk dragon kan också smaka gott i salladen. Om du låter såsen stå blir den tjock och krämig passar då utmärkt att klicka på rökt eller gravad fisk eller tsom sås till en köttbit.

  • blandade salladsblad
    1/2 tsk senapsfrön
    10 cm gurka
    1 litet fast päron
    1 tsk finhackad schalottenlök
  • Dressing:
  • 1 tsk fransk senap
    1 msk pressad citron
    1/2 tsk honung
    1 msk rapsolja
    2 msk matlagningsgrädde
    vatten eller svag kycklingbuljong till spädning
  • Till servering:
  • Tunna skivor av kall fläskfilé eller tysk lufttorkad skinka
  1. Skölj salladsbladen och torka dem noga. Rosta senapsfrön i en torr panna tills de börjar knäppa. Rosta ytterligare ca 20 sekunder under omrörning tills alla frön blivit gråaktiga i färgen. Se upp så att de inte bränns. Krossa fröna lätt i mortel.
  2. Skala päronet och skär i små tärningar. Skala och kärna ur gurkan och skär i lika stora tärningar.
  3. Blanda raskt samman alla ingredienser till dresssingen.  Om du vill förbereda dressingen i god tid väntar du med att tillsätta grädden till precis före servering. Späd lite om den blir för tjock.
  4. Vänd samman alla ingredienser till salladen och servera bums.