Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 3-4
Tid:15 minuter
Gurka är underskattat i varma rätter. Och vid den här tiden på året finns inte mycket anständiga grönsaker att välja på när man är akut trött på rotsaker. Använd en djupröd kinesisk chilipasta med fermenterade bönor gärna med vitlök i. Bönpasta (Chili bean paste/sauce) finns flera olika varianter. Den har djup sherryaktig, umamirik fyllighet och är fantastisk i otaliga asiatiska rätter. Du kan ersätta den med en del sambal oelek och två delar ljus fermenterad sojabönsås eller miso med en skvätt mörk soja som förstärkning. Chilibönpasta och chinkiangvinäger (svart risvinäger) hittar du naturligtvis på asiatiska affärer till fyndpris.
- 1 liten gurka
- 1 msk neutral rapsolja
- 2 tsk finhackad ingefära
- 1 klyfta vitlök, finhackad.
- 1 1/2 msk kinesisk chilibönpasta
- 1/2 msk chinkiangvinäger eller billig balsamvinäger
- 1 msk finhackad koriander
- Skala gurkan. Halvera på längden och gröp ut innanmätet (går bra att käka upp). Skär i 2-cm tjocka nymånar.
- Hetta upp rapsoljan på hög värme i en liten wok eller tjockbottnad stekpanna. Fräs ingefäran 30 sekunder. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 15 sekunder. Vänd ner chilipasta och fräs under omrörning tills den ändrat färg en smula, ca 1-2 minuter.
- Vänd ner gurkan och stek vidare under sakta omrörning till gurkan mjuknat, ca 3 minuter. Smaka av med vinäger. Rör ner koriandern.