Receptmakare: Margit Richert
6 portioner
Tid: 30 minuter
Hur noggrant du vill mixa linserna är en smaksak. Själv tycker jag det är godast om några av linserna är hela, men har man bordskamrater som är misstänksamma mot baljväxter lurar man dem enkelt genom att mixa linserna helt släta. Rätt åt dem.
- 2 morötter
- 1 dl lättmajonnäs
- 2 msk hackad syltlök
- 2 msk hackad saltgurka
- 2 dl gröna linser (blötlagda i 1 timme)
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 2 tsk spiskummin
- 1 torkad smulad thaichili (kan ersättas av 2 krm cayennepeppar)
- 1 tsk salt
- 400 g finmalen nötfärs
- 1 ägg
- olivolja till stekning
- Börja med morotsmajonnäsen. Riv den ena moroten fint och den andra grovt (det ger en trevlig textur. Blanda morotsrivet med majonnäs, syltlök och gurkhacket i en skål.
- Koka linserna i lättsaltat vatten tills de är mjuka (ungefär 15 minuter).
- Låt linserna rinna av i durkslag och lägg dem sedan i en bunke.
- Tillsätt vitlök, spiskummin, chili och salt och mixa linserna till en någorlunda slät massa.
- Blanda ned nötfärsen och ägget och rör ordentligt tills du fått en jämn smet.
- Med oljade händer, forma smeten till 6 platta hamburgare.
- Stek hamburgarna i olivoljan på relativt hög värme tills de har fått fin färg och är genomstekta.
- Servera hamburgarna med morotsmajonnäsen, bröd och en blandad grönsallad.