ketchup

Hemgjord tomatketchup

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: Många!

Tid: 60 minuter

Rätt likt “riktig” ketchup. Och rätt mycket godare. Håller ett par veckor i kylen.

  • 2 burkar mutti krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 torkad chili efter smak och tycke (jag tog new mexico)
  • 2 lagerblad
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 6 svartpepparkorn
  • 4 kryddnejlikor
  • 1/2 tsk hel fänkål
  • 1/2 tsk brunt senapsfrö
  • 1/2 tsk helt korianderfrö
  • 2 msk maizena + 1/2 dl vatten
  1. Häll tomaterna i en kastrull. Hacka lök och vitlök och blanda i kastrullen tillsammans med lagerblad, chili, salt, vinäger och socker. Lägg övriga kryddor i en tekula eller i lite gasbinda som du knyter ihop och lägg tekulan/gasbindan i kastrullen med resten.
  2. Koka rubbet långsamt utan lock i 40 minuter. Ta upp tekulan, chilin och lagerbladen. Mixa resten och passera genom en trådsil.
  3. Koka upp purén igen och smaka eventuellt av med mer socker, vinäger, salt eller vad du nu tycker saknas.
  4. Red av med maizena blandat i det kalla vattnet och låt sjuda några minuter. Häll på burkar eller glas.