Receptmakare: Margit Richert
Portioner: Många!
Tid: 60 minuter
Rätt likt “riktig” ketchup. Och rätt mycket godare. Håller ett par veckor i kylen.
- 2 burkar mutti krossade tomater
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 torkad chili efter smak och tycke (jag tog new mexico)
- 2 lagerblad
- 1 dl vitvinsvinäger
- 3/4 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 6 kryddpepparkorn
- 6 svartpepparkorn
- 4 kryddnejlikor
- 1/2 tsk hel fänkål
- 1/2 tsk brunt senapsfrö
- 1/2 tsk helt korianderfrö
- 2 msk maizena + 1/2 dl vatten
- Häll tomaterna i en kastrull. Hacka lök och vitlök och blanda i kastrullen tillsammans med lagerblad, chili, salt, vinäger och socker. Lägg övriga kryddor i en tekula eller i lite gasbinda som du knyter ihop och lägg tekulan/gasbindan i kastrullen med resten.
- Koka rubbet långsamt utan lock i 40 minuter. Ta upp tekulan, chilin och lagerbladen. Mixa resten och passera genom en trådsil.
- Koka upp purén igen och smaka eventuellt av med mer socker, vinäger, salt eller vad du nu tycker saknas.
- Red av med maizena blandat i det kalla vattnet och låt sjuda några minuter. Häll på burkar eller glas.