Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 8
Tid: 45 minuter
Det här är en finfin lösning när du irriterar dig på halvmogna frukter. Behandla dem som grönsaker! Servera till grillat kött, knaperstekt tempeh eller thaiköttbullar. Såsen håller ett par dagar i kylskåp.
- 350 g halvmogna gula plommon eller nektariner
- 2/3 dl torkade räkor
- 4 små schalottenlökar
- 2 msk rapsolja
- 2 msk ljust muscovadosocker
- 2 msk sambal oelek
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl kraftig kycklingbuljong
- grovhackad koriander
- Slå 1/2 l kokande vatten över de torkade räkorna och låt stå i minst 20 minuter.
- Skär frukten i centimetertjocka strimlor. Helst klyftor.
- Hacka räkorna fint. Skala löken och skiva den tunt.
- Bryn löken lätt i oljan i en teflonkastrull på låg värme. Vänd ner räkorna och stek i ytterligare 3-5 minuter under omrörning. Räkorna ska bli gyllene och dofta sött. Rör ner sockret och låt karamellisera någon minut under omrörning. Passa noga så att det inte bränns. Rör ner sambal oelek och tomatpuré, stek en minut under omrörning.
- Blanda ner kycklingbuljongen. Låt puttra under lock minst tio minuter. Rör ner frukten och låt puttra i minst 5 minuter. Låt svalna och toppa med koriander.