Hjalmars renskav med variation

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Min snälla mamma förser mig varje höst med en stor kartong renskav som skavts från små renkalvar. Köttet är mört, saftigt och har en rejäl viltsmak. Renskav med olika variationer får lyckligtvis ungarna att jubla.

Beroende på tillgång är det olika ingredienser som trängs i grytan. Äppeltärningar är gott i grytan (om man inte serverar den med andra söta tillbehör). Rotselleri eller min favvo palsternacka,är också finemang till. Ibland ersätter jag den franska getosten med riven getmesost vilket ger en trevlig kolasöt ton. Jag brukar ta fram renskaven medan jag förbereder de andra ingredienserna så att den halvtinar lite.

Min mycket indiska chutney med hing och kalonji var suverän till. Rårörda lingon är ett annat, mer klassiskt tillbehör. Jag brukar röra dem med lite ljust muscovadosocker och en gnutta mald ingefära.

  • 500 g renskav
  • 2 stora nävar torkad svamp, trattkantareller, shiitake etc
  • 1 rejäl gul lök
  • 150 g kålrot, skalad vikt
  • 7 enbär
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 msk kantarellfond
  • 1 tsk mörk svampsoja
  • 75 g getost (vanlig fransk rulle)
  • smör&rapsolja till stekning
  • Till servering:
  • Plommonchutney
  • Stekt zucchini, bladspenat eller brysselkål
  • Kokt potatis
  1. Slå 4 dl kokande vatten på svampen och låt stå i en kvart. Gör en kopp Yogi-te och mata ungarna med getost, gurkstavar och nötter.
  2. Hacka kålroten fint. Hacka löken fint. Hack enbären fint. Fräs alltsammans fint i smör&rapsolja i en riktigt stor, tjock teflonpanna. Vänd ner timjan och fräs ytterligare någon minut. Krama ur svampen lätt, spar blötläggninsgvattnet. Finhacka svampen och vänd ner i fräset. Mal peppar över. Stek ytterligare ett par minuter.
  3. Fös fräset åt sidan. Klicka i mer fett, låt det bli varmt och stek renskaven några minuter. Vänd runt med rästen av fräset när den börjar tina helt. Slå på grädde, fond och soja. Låt puttra samman 10 minuter. Späd med svampvatten allt eftersom.
  4. Smula ner osten och låt puttra ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar