Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2
Tid: 10 minuter
En upphottad variant av gazpachon. Ät eller drick med ett par oliver. Eller bygg ut till en hel lunch med en rostad majstortilla fylld med skinka, gröna blad och keso med rostad parika. Vanlig tabasco och ett par droppar liquid smoke kan ersätta chipotle. I värst fall får du luska fram en grimmlarinad med kraftig röksmak.
- 2 fina tomater eller 12 körsbärstomater på kvist
1 stjälk selleri
1 liten schalottenlök - 1 jalapeno eller 1/2 grön spansk peppar
5 dl tomatjuice
1/2 krm kanel
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 msk fin olivolja - ev 2 kvistar fin koriander
chipotletabasco eller chipotlepasta - 1-2 tsk tequila
- Skär bort ev träigt stjälkfäste på tomaten. Ansa sellerin och dra av det yttersta trådiga skalet som när du skalar rabarber. Skala och ansa löken. Kärna ur chilin.
- Hacka tomat, selleri och schakottenlök grovt. Kör i mixer med övriga ingredenser till slät dryck.Smaka av med tabasco och tequila.
- Späd med mer tomatjuice om du vill ha den tunnare.