Honungsrostad lök med anis och getostkräm

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

Löken är en av de första primörerna som kommer. Naturligtvis älskar jag den rå. Men ett enkelt sätt att locka fram det bästa ur den är att halvera och rosta i ugn. Anisens lakritssötma förstärker lökens sötma och en klick getostkräm komlpetterar med sin syra och lenhet.du kan också rostavintriga schalottenlökar och servera till getostkräm. Jag gillar att rosta dem med skalet på.Lättlagad sommarmat som kan förberedas i god tid. Servera med lite parmaskinka om så önskas. Droppa lite balsamvinäger på överblivna lökar och låt dem marinera till dagen efter.

  • 1 knippe färsk lök
  • 1 tsk anisfrön
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk flytande apelsinblomshonung
  • svartpeppar
  • flingsalt
  • Getostkräm:
  • 50 g getost
  • 1 dl grädde
  • nymald svartpeppar (gärna rostad)
  1. Halvera lökarna på längden och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla med olja och strö över lätt krossade anisfrön. Rosta i 225°C  tills lökarna är riktigt mjuka och fått fin färg, ca 2o-30 minuter.
  2. Ringla över honung när ca 5 minuter återstår.
  3. Gör getostkrämen medan lökarna står i ugnen.
  4. Servera lökarna ljumna med getostkräm och ringla över lite extra honung.